Protektorat

Veljko Zeljković

Bosna i Hercegovina se već 23 godine nalazi pod međunarodnim protektoratom. Iako je već odavno postala punoljetna, njeni prinudni “staratelji”, dodijeljeni joj po službenoj dužnosti, ne dozvoljavaju joj da se osamostali i da krene sama dalje. Ne dozvoljavaju to ni moćni ujak Sem, a ni baka Angela.

Kada je u Dejtonu pred međunarodnim matičarima ozvaničena ova zajednica, Ohaer je dobio ulogu da očuva mir u kući i obezbijedi dosljednu primjenu predbračnog ugovora.

Mir je očuvan i pored svakodnevnih svađa, ali degradacija jednog od dva člana ovog domaćinstva bila je prisutna tokom svih ovih godina.

Sankcije i batine su po pravilu uvijek bile upotrebljivane protiv nešto manjeg člana ove prinudno skrpljene porodice. I to samo jer je on tražio da bude ravnopravni član ove “porodične” zajednice.

Na sve načine “staratelji” oličeni u likovima poput Karlosa Vestendorpa, Volfganga Petriča, Pedija Ešdauna i Valentina Incka pokušavali su da razvlaste Eres i njeno porodično nasljeđe prenesu na Fed.

Džaba su bile pritužbe i molbe da bude prekinut takav bahati odnos. Nametana su nova kućna pravila i traženo je da se igra i svira po neusaglašenim direktivama i notama, prije svega ujka Sema.

Najgori meću dodijeljenim “starateljima” sigurno je bio Pedi, jedan od aktera “Krvave nedjelje” - incidenta kada je u Deriju, u Sjevernoj Irskoj, 1972. godine ubijeno 26 demonstranata. I to samo jer su se ovi nesrećnici zalagali za veća građanska prava. Riječ “pravo” za njega je bila nepoznanica i u BiH.

Pokazivao je otvorenu netrpeljivost prema jednom od članova ove zajednice i nije krio da ga baš i ne “miriše”. Smjenjivao je njegove predstavnike u kućnom savjetu i određivao im višegodišnju izolaciju. 

Iako nije upotrebljavao batinu, ni posljednji “staratelj” Valentin se nije baš pokazao. Uvijek se trudio da pred Savjetom stanara iznese što crnji izvještaj o svom štićeniku Eresu. I tako godinama unazad. Ne dopušta ovaj austrijski političar slovenačkog porijekla da se BiH otrgne od međunarodnog protektorata. A i zašto bi kada ga Savjet stanara za njegovo tutorstvo plaća četrdesetak hiljada maraka. I to mjesečno!

Eres je u međuvremenu stasala i ojačala. I poručeno je da je konačno došlo vrijeme da punoljetni članovi ove zajednice počnu sami odlučivati o svojoj budućnosti. To bi i Fed trebalo da shvati, a ne skrivati se ispod skuta Ohaera, koji postao kost u grlu BiH!

Koncert

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana