Prosvjetari i đaci

Dragana Orlović

U Republici Srpskoj trenutno je manje blizu 26.000 osnovaca nego 2000. godine. Da, upravo tako - prije samo 15 godina u školskim klupama sjedilo je na hiljade i hiljade više mališana nego danas.

Isto stanje je i u srednjim školama. U posljednjih petnaestak godina broj srednjoškolaca opao je za 7.272. I dok su ovi brojevi i više nego zabrinjavajući, jer dokazuju da je demografska slika poražavajuća iz godine u godinu, ono što je interesantno jeste to da je uprkos padu broja učenika paralelno rastao broj nastavnika.

Tako je u školskoj 1999/2000. godini u osnovnim školama u Srpskoj časove "držalo" 7.046 nastavnika, a u 2014/15. godini njih 8.069. Jednostavnije - na jednog nastavnika "dođe" 11 đaka, dok je taj omjer prije 15 godina bio 1:17. Isto je bilo i u srednjim školama. Manje srednjoškolaca nije uticalo da se smanji broj nastavnog kadra.

U školama i resornom Ministarstvu veći angažman nastavnika uprkos smanjenju broja učenika pravdaju nizom faktora - od uvođenja novih predmeta, nepotpunim normama, povećanom broju zaposlenih u produženom boravku, i tako dalje, i tako dalje... Tu je očigledno potrebna detaljna analiza - ko, gdje, kako i koliko radi.

Ipak, ono što više brine od opravdanosti svih trenutno angažovanih nastavnika u školama jeste pitanje - da li mi to "nestajemo". Kako je moguće da nas je prije samo 15 godina bilo više za skoro 26.000? I koliko će nas (i da li će) biti u idućih 15, 20 godina?

Dok političari predstavljaju razne megalomanske projekte i povremeno pričaju o neophodnom povećanju nataliteta, veliki broj žena u RS radi na crno, prima minimalac i strepi da ostane u drugom stanju, jer im poslodavci mogu dati otkaze. Najveći problem je što mnogi nesavjesni poslodavci i prolaze nekažnjeno, jer nadležni očigledno nemaju ni snage ni volje da se uhvate u koštac sa svima njima.  Strategije i planovi za podsticaj nataliteta postoje, ali se uglavnom ne sprovode do kraja. A ceh nedovoljne brige za natalitet plaćaju djeca.

Djeca koje je sve manje, kao i ona koju su tu, ali na koju obratimo pažnju tek kada postanu dio statistike o odlivu mozgova i proračuna o tome koliko to košta cijelo društvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana