Proricanje

Vedrana Kulaga
Proricanje

Bilo je to nekad prije mnogo godina zavedeno pod nekim brojem i od tada, pa do danas ništa se nije promijenilo. "Broj" i dalje čeka.

Ovim riječima moglo bi se opisati tretiranje velikog broja predmeta koji u ladicama pravosudnih institucija čekaju odluku, skupljajući prašinu i čekajući zastaru.

"Slučaj Prorok" proteklih dana samo je skinuo površni sloj prašine sa igre u bespravnoj državi i samo na jednom primjeru pokazao stanje u društvu u kojem živimo.

Institucije sistema, posebno korumpirano i dirigovano pravosuđe, koje ne štiti državnu imovinu i na pogrešnim činjenicama presuđuje na štetu Srpske i u korist pojedinca, ma kako se on zvao, pokazuje da mu ne treba reforma, nego je najbolje da se samoukine, jer zakon ne štiti, a pare troši.

Očigledno je i na ovom primjeru da pravosuđem ne vlada zakon, nego interesne grupe iz sjene, koje su omogućile mnogima da rade direktno protiv interesa RS i za to dobiju sudsku legitimaciju da su u pravu.

Ako jedna država počiva na sudskoj, izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, kako nas uče u školama, onda je jasno da je ova ne klimava, nego poputno ćosava bez jedne noge.

I da se pogrešno ne shvati. Nije notar Milomir Prorok kriv, on je odigrao mešetarsku rolu za svoj interes i izvarao sve. Nije bilo onih u institucijama sistema koji su morali da ga spriječe i zauste, ili su mu bili saučesnici. E, to je već problem, ne Prorok, nego sistem.

Ministarstvo finansija, tačnije RS, u takvoj situaciji bila je nemoćna da odbrani državni interes, jer su u ovoj igri protiv Srpske igrali mnogi. Pa i mediji koji danima ćute o "slučaju Prorok", iako im iz redakcija ne izlazi i dobro ga znaju.

Kako je moguće da tužilac skoro deset godina prijavu "Incela" protiv Proroka za prevaru drži u ladici, niti pokreće istragu niti je odbacuje? Pa čeka zastaru, koja nastupa u novembru. Upućeni se tome ne čude, jer znaju da je procenat zastare u Okružnom tužilaštvu Banjaluka 98 odsto procenata, kada je riječ o privrednom kriminalu.

U cijeloj toj priči neizbježno je pitanje koliko je Proroka koji su pljačkali ovu državu, a koje je sistem štitio? Jer one što opljačkaju trafiku nađu iste noći, bez problema.

Koliko je imovine RS rasprodato na sličan način i za koliko je Srpska oštećena? Šta je sa odmaralištem "Incela" u Makarskoj i stanom u Dubrovniku? Ko to vlada pravosuđem? U čijim rukama je Tužilaštvo? Ko to vlada nama?

Zakon nije, ali jesu sile jače od zakona, koje zakonom diriguju, i tako evo 20 godina.

Najbolji opis stanja daje komentar jednog od prijatelja "Glasa Srpske" sa "Fejsbuka", koji je na "slučaj Prorok" napisao: Globalno, tužna stvarnost. Kada nema osobe (tužilac), institucija (sud) ne radi. Je li to privatni sud? Može se, ali se neće! E, KAD SE BUDE HTJELO, BIĆE I DRŽAVE....

Ako je Prorok samo ilustracija za pravilo, onda nam je sudbina proreknuta: Spasa nam nema, propasti nam ne daju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana