Propusti

Vedrana Kulaga Simić

Neka pravila postoje da bi se kršila - to bi mogla da bude glavna lekcija koju bi svi zainteresovani kandidati za posao na nivou BiH trebalo da dobro nauče prije nego što dođu pred komisiju čiji je zadatak da ocijeni da li zadovoljavaju uslove konkursa (ako se isti uopšte i raspisuje) za neko od potrebnih i nepotrebnih mjesta u zajedničkim organima.

Čast izuzecima, kojih ima i među službenicima i rukovodećim kadrovima, koji žele da svojim radom poboljšaju stanje u ovoj zemlji, ali njihov udio je toliko mali da se stiče utisak da bi na ulazu u većinu institucija mogao da stoji upravo natpis "pravila postoje da bi se kršila".

Da je tako pokazuje i to da su zamjerke i upozorenja Kancelarije za reviziju institucija na nivou BiH iz prošle godine ostala mrtvo slovo na papiru za većinu institucija koje godišnje zajedno potroše na stotine miliona maraka.

Da je tako, pokazalo se već nakon tri mjeseca ove godine. Neki od tromjesečnih izvještaja o izvršenju budžeta pokazali su da su pojedine institucije nastavile da povećaju troškove upravo na stavkama za koje su revizori i lani imali šta da kažu.

Poseban trn u oku su, osim raznih nabavki, ugovori o djelu koji se svake godine sklapaju sa gomilom spoljnih saradnika. Njihov posao je da, u određenim slučajevima, rade zapravo one poslove za koje su stalno zaposleni službenici. Oni koji ne spadaju u kategoriju "čast izuzecima".

Takav scenario zabilježen je lani u mnogim institucijama, kao i proteklih godina, ali izgleda da niko u tim institucijama to ne vidi. Ili se samo vješto, bez imalo griže savjesti, prave da ne vide i ne čuju. Uporište imaju u neuspostavljenom sistemu odgovornosti, na šta se godinama upozorava. Sasvim je jasno da ne može sve da bude sjajno i bajno, posebno ne u zemlji kakva je BiH, ali se neki maniri dobrog ponašanja moraju znati, ili još važnije - moraju se poštivati.

To samo po sebi znači da se mora obratiti pažnja na izvještaje koje svake godine objavljuje Kancelarija za reviziju institucija na nivou BiH za prethodnu godinu i popraviti slika o sebi u godini koja slijedi. Druga opcija je da se nastavi sa trkom za poziciju u Ginisovoj knjizi rekorda po broju zanemarenih preporuka i ostalih smjernica za dobro finansijsko poslovanje, što nikome normalnom ne bi trebalo da bude cilj kojem teži.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana