Propusti i preporuke

Vedrana Kulaga Simić

Prekoračenje budžeta, nenamjensko trošenja budžetskog novca za plate, naknade, "zaobilaženje" Zakona o javnim nabavkama BiH i malverzacije prilikom raspodjele sredstava za subvencije, samo su neke od zamjerki koje su revizori Srpske lani, ali i prethodnih godina, uputili na adrese republičkih institucija, javnih ustanova, preduzeća te opština i gradova.

Pojedini spiskovi nedostataka bili su duži, drugi kraći, ali suština je bila jasna kod svih, a to je da bi nastavak poslovanja i ponašanja po dotadašnjim principima donio samo gore dane za institucije ili ustanove, ali i za novac poreskih obveznika Srpske.

Da bi spriječili takav (najgori) epilog, nadležni u Glavnoj službi za reviziju javnog sektora RS uputili su nadležnima u tim organizacijama, uz spisak zamjerki, i listu preporuka čija bi primjena na terenu okrenula poslovanje na pravi put. Ali, naknadna analiza sprovođenja preporuka iz proteklih godina je pokazao da neki, izgleda, nisu ih shvatili dovoljno ozbiljno.

Godišnji izvještaj revizije za prošlu godinu je pokazao da su institucije RS, ustanove i lokalne zajednice sprovele u djelo oko 60 odsto preporuka, što nije zadovoljavajuće, a u reviziji vjeruju da to može, i prije svega mora da bude puno bolje.

Mora, jer se pokazalo da su se neke greške ponavljale iz godine u godinu kod pojedinih institucija i drugih, a zbog toga, ali i ostalog, sasvim je sigurno da bi i rigoroznije kazne trebalo da budu uvedene u sistem. Jer "mrtva slova" na papiru u vidu datih preporuka u nekim slučajevima ne mogu sama da poprave stanje u nekim institucijama i ustanovama.

Činjenica je da neke stvari ne mogu da se promijene preko noći, ali godina je ipak godina, kao i što je i činjenica da je mnogo više propusta utvrđeno na nižim nivoima vlasti u kojima revizori nisu česti gosti kao u republičkim institucijama.

Sa druge strane, činjenica je i da je samo lani revizija dala 11 negativnih mišljenja koja su, zahvaljujući izmjenama Zakona o reviziji, po automatizmu proslijeđena tužiocima koji treba da ponovo prečešljaju ono što je revizija utvrdila i vide ima li elemenata za ozbiljnije sankcije ili će sve da ostane "samo" na  negativnom mišljenju Glavne službe.

Godišnji izvještaj revizije za prošlu godinu početkom idućeg mjeseca doći će u ruke poslanika u Narodnoj skupštini RS i to će biti prilika da se ponovo vidi gdje su najčešće greške, na kojim su adresama, ali i da se možda i čuje da li su tužioci do sada otvorili izvještaje koje su im proslijeđeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana