Propusti bez odgovornosti

Goran Maunaga

Sve dok nadležna tužilaštva ne preduzmu odlučne korake prema onima koji su odgovorni za malverzacije u radu institucija BiH, ne treba očekivati nikakve pozitivne pomake u toj oblasti.

Naprotiv, mnoge od tih institucija koje revizori obilježe ne samo da godinama ponavljaju iste propuste, nego ih iz godine i godinu povećavaju i umnogostručuju.

To je, jednostavno, tako zato što niko nikada nije sankcionisan, a niko i ne može biti kažnjen kad ni revizori ni tužioci neće i ne žele da se bave imenima, konkretnim krivcima za navedene propuste.

Pa tako niko nije, niti će da bude, sankcionisan ni za to što su analizom poslovnih knjiga institucija BiH u 2016. godini revizori otkrili da su pojedinci za tri dana rada dobijali mjesečne naknade. Da je iko ikada kažnjen za sličan propust, ne bi se u Agenciji za statistiku BiH dešavalo to da za obavljanje trodnevnog telefonskog intervjuisanja nekome daju naknadu kao da je taj posao radio čitav mjesec. Da su na vrijeme korićene sankcije, ne bi u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH ponovo, kao i ranijih godina, za ugovore o djelu otišlo stotine hiljada maraka uz angažovanje desetina saradnika, među kojima je čak i domaćica.

A takve i još gore stvari biće ponovljene jer ni poslije tog otkrića niko neće biti kažnjen. Zato u svim ministarstvima, agencijama i ostalim institucijama mogu mirno nastaviti da isplaćuju stimulacije mimo pravilnika, kao i da putuju, navodno službeno, bez ikakvog neophodnog pravdanja troškova i tih putovanja.

Za državu i društvo uopšte nije bitno šta je potrebno učiniti da bi odgovarali oni koji su krivi za propuste navedene u revizorskom izvještaju.

I nije važno treba li do imena odgovornih da dođu revizori ili tužioci. Važno je samo jedno - da oni koji čine propuste zbog kojih na nepotrebne stvari odlaze milioni maraka, ali su, eto, već godinama nekažnjeni, konačno budu procesuirani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana