Propušteni voz

Dragana Orlović

Međunarodni ugled BiH i interesi naroda u oba entiteta sve vidljivije su taoci postizbornih dnevnopolitičkih nadmudrivanja, što potvrđuje i činjenica da smo najvjerovatnije propustili i posljednji rok kada je u pitanju imenovanje parlamentarne delegacije za Parlamentarnu skupštinu Savjeta Evrope

Tako će BiH biti jedina od 47 zemalja članica tog savjeta koja neće učestvovati u njenom parlamentarnom radu. Sjajno. Još jedna sramota na međunarodnoj političkoj sceni.

Sramota, koja će i te kako imati negativne posljedice za evropski put, kao i na sam proces donošenja odluke o kandidatskom statusu.

Nažalost, gotovo nikakve su šanse da se to spriječi i da BiH izbjegne ovu blamažu na međunarodnoj sceni, jer je danas već petak, a ponedjeljak je rok za dostavljanje imena članova delegacije.

S druge strane, gotovo je izvjesno i da neće biti produženja roka, što implicira da se jedino čudo može desiti, pa da tokom vikenda bude dostavljena lista članova parlamentarne delegacije i riješi ovu situaciju. Ali, i za čuda smo izgleda sve rokove odavno propustili. Nameću se pitanja: Zašto je BiH došla u ovu situaciju i ko je odgovoran?

Iz Ministarstva inostranih poslova BiH u tehničkom mandatu saopšteno je da je Parlament BiH jedini nadležan za ovaj posao i za njega snosi punu odgovornost.

Zanemaruju, kažu, interese naroda u Republici Srpskoj i FBiH, jer izabrani delegati neće moći da učestvuju u donošenju važnih odluka, poput izbora novog generalnog sekretara Savjeta Evrope i sudija Evropskog suda za ljudska prava. Međutim, stiče se utisak da je spisak odgovornih složeniji i kompleksniji.

I to bi trebalo utvrditi i to što prije, jer i za to rokovi uveliko teku. BiH je ovim samo dodatno potvrdila da je neozbiljna zemlja koja će teško moći da napreduje ako pojedini odnosi ostanu ovakvi kakvi su sada. Teško će, pa možda gotovo nikako, moći da ispuni zadatke koji su stigli od EU, a s ciljem sticanja kandidatskog statusa za članstvo za koje su, barem kako kažu, svi domaći predstavnici.

BiH uveliko kasni na putu ka tom cilju. Svako malo propušta date rokove, spisak obaveza je sve duži, a samo neozbiljnost, koja nam je najmanje potrebna, sve više dobija na snazi.

Evropska unija i njene institucije imali su do sada strpljenja za loše ponašanje BiH, ali ni to neće vječno trajati. Lideri i institucije treba da se uozbilje, i to što prije, ako žele dobro svim stanovnicima ove zemlje. Jedna stolica je, za sada, izgubljena, ali dosta ih se ljulja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana