Propuštene prilike

Dragana Orlović

Poznato je da je BiH složena zemlja, sa složenom situacijom i u ekonomiji i u politici. Bila je i prije pojave pandemije virusa korona, ali sada je samo dodala jedan novi nivo nepredvidivosti i stranim, ali i domaćim investitorima.

Tako je priliv stranih investicija u BiH u prvih šest mjeseci ove godine veći za 66,2 odsto u odnosu na isti period lani, međutim, taj rast uglavnom je rezultat reinvestiranja postojećih kompanija, dok novi investitori i dalje izbjegavaju ovdje poslovati, zbog političke krize i slabe kupovne moći građana.

Prema podacima Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), u prvih šest mjeseci ove godine registrovano je 766,2 miliona maraka stranih ulaganja. Uz reinvesticije postojećih kompanija, do pomenutog ovogodišnjeg rasta od 66,2 odsto došlo je što su, između ostalog, i neke djelatnosti doživjele procvat i porast obima poslovanja tokom pandemije u prošloj godini. Zvuči nevjerovatno, ali istinito je.

Međutim, ono što zabrinjava, jeste činjenica da je BiH ostala bez određenog broja investitora zbog raznih političkih sukoba i tenzija, kao i lošeg životnog standarda stanovništva.

Umjesto da se fokusiraju na razvoj privrede i kako zadržati ljude, stavljajući u prvi plan ideje o ekonomiji, sve je očiglednije da većina političara radije pribjegava podjelama u društvu, a u fokus stavlja lične interese i sukobe.

Sve to kao rezultat ima lošu sliku koju šaljemo ne samo domaćim već i stranim investitorima, kojih je sve manje.

Stručnjaci u ovoj oblasti navode da se BiH nikada nije mogla pohvaliti nekim većim obimom stranih investicija, ali to je posebno izraženo u današnje vrijeme, kada usljed raznih političkih nesuglasica svjesno ili nesvjesno gubimo razne prilike.

Osim loše političke scene, u BiH su prisutni i drugi problemi, poput prevelike administracije, raznih nameta, ali i korupcije koja je, nažalost, zastupljena u svakoj mogućoj oblasti.

Sve su to prepreke koje treba početi rješavati što prije, jer će u suprotnom i oni stranci koji su do sada ulagali kapital na ovdašnje tržište odlučiti da stave katanac na preduzeća i potraže zemlju sa boljim uslovima poslovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana