Propast "Sinergije"

Ma­ri­na Čigoja

Nakon što je, već duže vrijeme, posrnulo mikrokreditno društvo "Sinergija plus" podnijelo zahtjev za stečaj, oglasili su se i radnici koji tvrde da stvarni razlog propasti ovog društva nije nemogućnost naplate potraživanja i povećano rezervisanje zbog kašnjenja u naplati, već isključivo lični interesi rukovodstva.

Radnici su optužili direktora ovog društva Željka Bogdanića i izvršnog direktora Damira Miljevića da su iz "Sinergije" izvukli sav novac i potrošili ga za izgradnju poslovnih objekata u Banjaluci.

Iako je rukovodstvo "Sinergije" ove optužbe odbacilo, nameće se nekoliko logičnih pitanja.

Koji novac je preduzeće, čiji gubitak je u 2010. godini iznosio 3,9 miliona maraka, uložilo u stambeno-poslovne objekte u Banjaluci? Ove "investicije" nisu pomogle da se problemi riješe, pa je prošle godine "Sinergija plus" prodala započeti objekat koji se nalazi u Novoj varoši i on je još u izgradnji. 

Značajniji problemi "Sinergije" počeli su prije godinu, kada ih je Agencija za bankarstvo RS upozorila da će, ukoliko nastave sa lošim finansijskim pokazateljima i smanjenjem kapitala, ostati bez dozvole za rad.

Od tada do danas stvari se nisu mnogo promijenile. Agencija je nastavila da kontroliše rad ove organizacije, ali dozvolu im nije oduzela. Postavlja se pitanje ko je odgovoran za stanje u koje je "Sinergija" dovedena?

Rukovodstvo, koje je ulagalo u nekretnine koje su poslije toga, zbog nemogućnosti nastavka gradnje, prodavane ili Agencija koja nije pravovremeno reagovala? Ima li ovdje posla za policiju i tužilaštvo? Ko će odgovarati za to što su radnici ostali na ulici?

U cijeloj priči postavlja se pitanje odgovornosti i "stručnosti" Bogdanića i Miljevića, posebno ako se uzme u obzir da se drugi predstavlja kao ekonomski analitičar i čovjek koji "zna znanje". Miljević, koji sebe smatra stručnjakom, valjda je svu tu stručnost trebalo da upotrijebi da spasi "Sinergiju".

Sa Miljevićevom stručnošću ili ne, pokretanje stečaja u ovom društvu pitanje je dana. Radnici će poslije toga ostati na ulici, a preduzeće vjerovatno, kao i mnoga druga koja su prije ovog otišla u stečaj, završiti u likvidaciji. Interesantno će biti vidjeti kako će se rukovodstvo snaći u cijeloj situaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana