Propast agencije ogledalo BiH

Marijana Miljić Bjelovuk

Izvozno-kreditna agencija (IGA) BiH svojom politikom poslovanja odvedena je u propast. O njenoj sudbini najbolje govore brojevi o akumuliranom gubitku koji idu ka iznosu od 200 miliona KM, dok su njene obaveze odavno premašile vrijednost imovine.

Kako je moguće da agencija, koja je potrebna privredi koja grca u problemima i čiji je osnovni zadatak bio da obezbijedi garancije izvozno orijentisanim preduzećima za dobijanje posla u inostranstvu, ima toliki minus, nikome nije jasno.

Tu tajnu kriju oni koji su agencijom rukovodili ili pak oni čije su naredbe sprovodili u nedjelo. Taj menadžment i njegovi nadređeni svojom politikom poslovanja nisu pomogli u pogađanju milionski vrijednih poslova, već samo u akumuliranju milionske dubioze IGA. Zbog toga upravo oni treba da budu primjer kako ne treba da se radi. Za praksu mogu da posluže onima koji su spremni da nešto unište, a takvih je, nažalost, veliki broj na domaćoj sceni.

Početak propasti IGA ozvaničen je politikom poslovanja sa derventskom Fabrikom cijevi "Unis". Toj fabrici garancije su štancane iz godine u godinu, pa čak i kada je počela da tone i za sobom povlači i samu IGA. Ali to nikome nije smetalo. Kako u Agenciji, tako i u nadležnim institucijama. Jer da jeste, neko bi barem mrdnuo prstom i uradio nešto da se stane u kraj takvoj politici poslovanja.

Problem je isplivao u javnost tek onda kada IGA nije mogla da se vrati na pravi put. Što i nije iznenađujuće, jer u BiH malverzacije isplivaju na površinu samo onda kada posrnule institucije, agencije, fondovi i preduzeća nemaju nikakve šanse da prežive.

Možemo se nadati, ako barem ništa drugo, da spasa od ruke pravosuđa neće biti i za one koji su ovu agenciju u roku od samo nekoliko godina odveli u provaliju. Njihova odgovornost za nedjela i propast IGA je najmanje što treba da se desi.

Takvom politikom i kažnjavanjem IGA pravosuđe bi pokazalo ostalim rukovodiocima institucija, agencija, fondova i preduzeća kako ne treba da rade. Oni bi im služili za primjer. Ali u kakvoj zemlji živimo, ne bi nas na kraju ni iznenadilo da niko ne odgovara za propast Izvozno-kreditne agencije BiH. Jer to je, nažalost, naša stvarnost!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana