Propali milioni

Svjetlana Šurlan

Više od 20 miliona evra namijenjenih BiH iz Evropske unije je propalo. Te pare bile su vlastima u BiH praktično pred nosom, a nisu ih uzeli.

S tim parama je mogla da bude unaprijeđena administracija, koja bi mogla bolje da radi u interesu građana. Taj novac je mogao da smanji redove na šalterima i da učini da građani brže dobijaju usluge javne uprave koju ionako enormno plaćaju.

U zdravstvenom i obrazovnom sistemu godinama postoje nedostaci koje je već godinama neophodno ispraviti, a za šta nema para. I za to su milioni EU mogli da budu iskorišćeni, ali su propali.

Evropska unija novac daje za razvojne projekte i istraživanja, za obnovu, za svakojake stvari koje imaju za cilj bolje stanje u društvu i odgovorniju upravu prema građanima.

Odgovor na pitanje zašto sredstva namijenjena BiH ostaju neiskorišćena je jednostavan.

Zato što u institucijama nema dovoljno sposobnih kadrova da napišu projekte na osnovu kojih bi EU dala pare. Zato što se u institucije na radna mjesta koja bi trebalo da se bave saradnjom sa EU zapošljavaju osobe koje ne znaju čak ni engleski jezik, a kamoli pronaći sajtove evropskih institucija na kojima se objavljuju tenderi.

Zbog toga institucije godinama plaćaju milione za raznorazne obuke službenika, dok na drugoj strani milioni izmiču iz ruku, pa tako budžetu nastaje dupla šteta.

Šteta je time pričinjena i mnogim građanima BiH koji će i dalje čekati u beskonačnim redovima, koji će i dalje za najobičnije potvrde, uvjerenja i rješenja čekati mjesecima, koji će zbog određenih pregleda morati da odlaze i u druge zemlje, ako nemaju vremena da po više mjeseci i godina čekaju preglede u domaćim zdravstvenim ustanovama.

I dalje će da postoje škole u kojima nema grijanja, vode, igrališta, fiskulturne sale...

Milioni tako jednostavno propadaju, odnosno odu na drugu stranu, državama koje znaju da rade posao, koje imaju sposobnu administraciju i koje prije svega misle na svoje građane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana