Promjene

Vedrana Kulaga Simić

BiH je uveliko zakoračila u novi izborni ciklus u kojem će birači birati nove predstavnike na lokalnom nivou, a nakon duže od decenije omogućeno je i građanima Mostara da izađu na birališta i kažu koga žele da vide na čelu svog grada.

Taj politički dogovor predstavnika SDA i HDZ-a mnogi su okarakterisali kao istorijski, ali se nedugo zatim pokazalo da, ipak, nisu poslagane sve kockice i da u tim međustranačkim odnosima ima još dosta toga da dođe na svoje mjesto kako bi se sredilo stanje u FBiH.

Takvo stanje i kada je generalno riječ o Izbornom zakonu BiH. Taj akt je do sada pretrpio 20 promjena i odavno je došlo vrijeme da “prečišćavanje”, odnosno da BiH dobije bolje i jasnije izborno zakonodavstvo.

Na tome su u proteklim godinama radile brojne interresorne radne grupe, ali se nije odmaklo daleko od početka. Njihovi članovi, koji su uglavnom bili predstavnici političkih partija i Centralne izborne komisije, su uspjeli tek da usaglase određene kozmetičke izmjene, a krupna pitanja su ostajala da čekaju bolje dane, koja ni dan-danas nisu došla.

Promjena izbornih akata jedna je od obaveza BiH na evropskom putu i jasno je da će ponovo doći na dnevni red, i to sasvim sigurno naredne godine jer je stav svih da je materijale ovog tipa najbolje mijenjati u godini koja nije izborna.

Iduća godina se pominje i kao godina u kojoj bi BiH mogla da dobije status kandidata i tako pređe jednu stepenicu na putu ka punopravnom članstvu u EU od koje smo još predaleko, čega su svi svjesni. I u Banjaluci, i Mostaru i Sarajevu i Briselu. Ali raditi se mora.

Ne zbog tamo nekih evropskih službenika kojima je BiH u opisu posla, nego zbog stanovnika BiH koji zaslužuju da imaju dobre podloge, odnosno zakone te odgovorne političare koji su spremni da rade u interesu građana, a ne da sav optimizam koji se rijetko pojavi političke nesuglasice “potope” i prije nego što dođe, zvanično, na dnevni red.

BiH je duže vrijeme pod budnim okom Evrope. Previše puta su nam stigle kritike iz evropskim institucija jer ni nakon deset godina u djelo nije sprovedena odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu “Sejdić i Finci” po kojoj smo nadaleko poznati, ali i prema još nekoliko drugih u kojima su evropske sudije utvrdile diskriminaciju prema onima koji nisu među konstitutivnim narodima u BiH.

Republika Srpska je prije nekoliko godina imala prijedlog kako da se to riješi, ali je kasnije sve puklo u FBiH, na relaciju između predstavnika bošnjačkog i hrvatskog naroda. Nakon toga, sve je stalo. Samo je vrijeme i dalje prolazilo i nizalo godine od nesprovođenja te odluke, a uvijek je bolja opcija da se domaći lideri dogovore i pohvale Briselu, Vašingtonu i drugima, nego da stranci povlače ključne konce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana