Prokockane godine

Vedrana Kulaga Simić

BiH je danas daleko od zemlje čiji su temelji postavljeni u Dejtonu prije 26 godina. Mnogo toga ne oslikava tadašnje dogovore i potpise, jer su dani, koji su uslijedili nakon tog novembra i decembra polovinom devedesetih godina prošlog vijeka, donijeli, između ostalog i nove institucije BiH.

 

Na zajedničkom nivou vlasti u ovoj zemlji formirano je 75 institucija, a nisu rijetki ni oni koji ne kriju da kažu da su u njima zaposleni, odnosno uhljebljeni i neki koji ne znaju ništa, sem možda kako se zove ustanova u koju su deponovali radnu knjižicu.

U ministarstvima, agencijama, kancelarijama, direkcijama, institutima i drugim institucijama na nivou BiH zaposleno je oko 23.000 osoba, a veći dio njih je posao pronašao u resoru odbrane. Ali, s druge strane, u ostalim institucijama je masa stručnih saradnika i savjetnika za sve i svašta, a tu su, naravno, direktori, zamjenici, pomoćnici, sekretari, šefovi... Svi oni su na okupu već godinama, ali institucije kao institucije, generalno posmatrano, teško da su napravile značajniji iskorak. I kada je u pitanju stanje u sopstvenim redovima i kada je riječ o rezultatima koji treba da opravdaju silne stotine i stotine miliona maraka koje su “progutali” do sada.

Naravno, da u svim tim kancelarijama ima i onih koji odgovorno rade svoj posao i koji su spremni da svoje znanje i iskustvo ulože da bi pogurali cijelu zemlju naprijed, ali ono što svake godine nedvosmisleno revizori navode u svojim analizama, ipak, ide u prilog tvrdnjama da tih rezultata nema na pomolu.

Posljednji u nizu primjera koji je najbolji svjedok i nepobitni dokaz za to je činjenica da na pojedinim adresama na tom zajedničkom nivou vlasti ne samo da nisu poštovani dati rokovi, nego ni osam godina kasnije nema slova na papiru koji treba da bude pravilnik o unutrašnjoj organizaciji u toj i toj instituciji. Iako je to samo po sebi pravi primjer za rubriku “vjerovali ili ne”, riječ je o jednom u nizu.

Iako ima dosta zamjerki i na način analiziranja i ocjenjivanja revizora, njihovi podaci su poražavajući. Gotovo ništa ne može biti preko noći, ali ne može ni deceniju čekati. Spornih računa su puni kontejneri, ali to izgleda malo koga zanima, jer se zamjerke na način obračuna plata, naknada, zatim procesa javnih nabavki i zapošljavanja uporno ponavljaju iz godine u godinu. I kako neko da povjeruje da zaista postoji volja da se radi i da se i nešto dobro uradi kako kad ni osnovna pravila ponašanja, ni nakon toliko godina, nisu postavljena, a o primjeni da ne govorimo.

BiH je prokockala puno, previše prilika da izađe na neki pravedniji put, da svaki račun ima pokriće, a odgovorni odgovornost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana