Prokleta avlija

Mirjana Kusmuk

"Neka mi samo niko ne kaže za nekog: nevin je. Samo to ne. Jer ovde nema nevinih. Niko ovde nije slučajno. Je li prešao prag ove avlije, nije on nevin. Skrivio je nešto pa makar i u snu. Ako ništa drugo, majka mu je kad ga je nosila pomislila nešto rđavo.

Svaki dabogme, kaže da nije kriv, ali za toliko godina koliko sam ovde, ja još nisam našao da je neko bez razloga i bez neke krivice doveden. Ko ovde dođe taj je kriv, ili se makar očešao o krivca".

Napisao je, tačno prije 60 godina Ivo Andrić u "Prokletoj avliji", ovih nekoliko rečenica svevremenih i aktuelnih u Bosni danas, više nego juče, a manje nego što će biti sutra.

Listajući godinama unazad novine čiji izdavači su u Sarajevu, više je nego jasno, da kada su kadrovi iz RS u pitanju, "nema nevinih". Ne postoji nijedan izabrani i postavljeni srpski zvaničnik koji nije nešto zgriješio. Ako ništa, očešao se o krivca ili mu je trudna majka nešto rđavo pomislila dok je bio u stomaku.

Na udaru godinama već su svi oni ljudi koji su na čelu institucija u Republici Srpskoj, što političkih, što privrednih, što medijskih...

Kada čovjek prelista novine godinama unazad naći će ih sve do jednoga, one koji su bolje radili svoj posao naći će u dugom kontinuitetu.

Tako je, po ko zna koji put, ovih dana naslovnica jednog sarajevskog magazina osvanula u znaku direktora SIPA Gorana Zupca sa naslovom "Šta MUP RS, EUFOR i Tužilaštvo BiH znaju o Goranu Zupcu".

Nije Zubac ni prvi ni posljednji zločinac iz RS, jer svi su manje-više takvi. Ali šta se to dogodilo da je u posljednjih nekoliko mjeseci baš on na tako žestokom medijskom udaru?

Pa dogodio mu se Šemsudin Mehmedović i granate koje je pronašao kod Tešnja.

Onog trenutka kada je podigao prijavu protiv funkcionera SDA zaduženog za specijalne operacije, zbog 1.300 granata skrivenih kod Tešnja, ali i davanja državljanstava "našim" mudžahedinima, a svjetskim teroristima, Zubac je morao da zna da će članovi Savjeta za bezbjednosnu politiku SDA (stari obavještajci AID) dići mrežu. Kompromitacija kreće u medijima, a potom idu druge, već razrađene metode uklanjanja.

Savjet koji čine: Bakir Alispahić (prvi direktor bošnjačke tajne službe AID), Enver Mujezinović (šef sarajevskog AID-a), Željko Varunek, Sadik Ahmetović, Mladen Milosavljević, Mujo Hadžiomerović, Rahmija Hodžić, Muhamed Ibrahimović, Sakib Selmanović, Almir Idrizović, Refik Ožegović, Velid Šabić, Nedžad Korajlić i Alija Fitozović, majstor je za te rabote.

Nije li magazin koji je najjače krenuo na Zupca oduvijek bio blizak toj strukturi obavještajaca? Nije li u novinarskim krugovima poznato da je pod uređivačkom supervizijom SDA? Nisu li njegovi vlasnici bliski upravo toj stranci?

I ništa ovo možda i ne bi bilo važno da je Zubac prvi "ratni zločinac", "kriminalac", "bitanga" i da to prije ili kasnije nisu bili svi kadrovi iz RS na privremenom radu u Sarajevu. Naravno, posebno od onog trenutka kada se osmjele da rade po zakonu i da pod udar zakona dovedu i one "nedodirljive", koje štiti bošnjačka politička elita.

Pitanje koje se samo nameće je: kako je moguće da onima koji se kunu u državu BiH ne valja nijedan čovjek iz RS koji dolazi na bilo koju državnu funkciju? I može li se tako država izgraditi?

Naravno da ne može. Ali "nije ova avlija ni kleta, ni ukleta, već baš prokleta". A u toj prokletoj avliji sve je moguće, pa i to da je direktor SIPA zločinac, a Naser Orić, prijatelj Nasera Keljmendija i Darka Šarića, heroj i nevinašce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana