Projekti

Vedrana Kulaga Simić

BiH gotovo deceniju i po pokušava da uspostavi državni zatvor nadomak Istočnog Sarajeva koji se od početka opisuje kao buduća najbezbjednija ustanova tog tipa u regionu, ali za sada je samo jedan od najvećih projekata koji se po nevoljama poznaje.

Cijela priča počela je još 2006. godine, kada je postavljen kamen temeljac za budući “Alkatraz”, a tek nakon godina i godina objekat je završen, ali ni dan-danas nije useljen. Problema je bilo više nego što je koštao. Novac je mahom došao iz Evropske unije, a situacija je u jednom momentu došla do te tačke da su donatori zaprijetili da će tražiti povrat novca nakon što su brojni rokovi za završetak ostali mrtvo slovo na papiru.

I konačno, kada se činilo da su sve kockice došle na svoje mjesto, i to je palo u vodu. Ni obećanja da će se prvi “stanari” useliti u novi objekat za izdržavanje kazne tokom juna se nije obistinilo. Sada je krivac aktuelna pandemija virusa korona, što se i može usvojiti kao opravdanje, ali ne u potpunosti imajući u vidu sve ranije prepreke u kojima je bilo dosta i političke pozadine i ciljeva.

Projekat državnog zatvora je, s druge strane, samo jedan u nizu projekata na koji se dugo čeka. Na to su upozoravali u više navrata i revizori kada su gledali poslovne knjige i planove mnogih kapitalnih projekata na nivou BiH.

Zamjerki je bila poduža lista, ali ne i odgovornih za to, što je ogledalo i cijele situacije u BiH. Uvijek neizvjesne i ispolitizovane. Često i sve od početka pa do kraja.

Tome u prilog ide činjenica da su mnogi dogovori još na papiru, da brojni poslovi stoje nezavršeni i svako malo se sve zaustavi kada se čini da će i na ta pitanja konačno biti stavljena tačka.

I to je jedna od boljki ove zemlje. Njena slika, a državni zatvor je trenutno možda i najbolji primjer.

Nadležni u Savjetu ministara uvjeravaju ponovo, barem kada je riječ o ovom višemilionskom projektu, da bi sve trebalo da bude završeno tokom ljeta, ali neće biti posebno iznenađujuće ako, tako, pred kraj avgusta čujemo kako će sve biti spremno tokom jeseni.

Pred BiH je dosta posla ako želi da postane uspješna i popravi svoj imidž u regionu, Evropi i svijetu. Svaki dobro obavljen posao je korak naprijed, pa i svaki završen projekat koji će donijeti dobro svim njenim građanima.

Niko ne kaže da se sve može riješiti preko noći, ali iza nas je već dosta propalih godina kada smo mogli da imamo koristi od nivoa BiH. Međutim, to se nije desilo.

Ne u onolikoj mjeri koliko je trebalo imajući u vidu samo novac koji svi poreski obveznici izdvajaju za enormnu administraciju, a razne analize često pokažu da od toga i nemamo neke koristi jer se iz priloženog vidi da su, između ostalog, pojedini planovi za razne projekte sve samo ne to.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana