Projekti

Marijana Miljić Bjelovuk

Pojedini projekti postoje samo da bi pojedinci kroz njih izvukli milione i milione maraka. Ničemu ne služe. Odnosno, služe samo tim pojedincima kako bi se obogatili, dok se s druge strane u javnosti servira priča da se kroz te projekte povećava zapošljavanje i doprinosi privrednom razvoju zemlje.

 

Reviziju tih projekata niko ne radi. A jasno je da bi nalaz revizora potresao tlo pod nogama mnogih institucija, ali i privrednika.

Projekti zapošljavanja sprovode se kako na nivou RS, tako i na nivou pojedinih lokalnih zajednica. U javnosti su ti projekti predstavljeni na najbolji mogući način, a šta se dešava iza te priče, mnogi mogu i da naslute.

Novac se obično dodjeljuje privrednicima koji zapošljavaju radnike koji im stvaraju profit, a u najvećem broju slučajeva dobiju minimalac ili nešto veću platu od te. Kada projekat istekne nakon godinu dana, obično i taj radnik bude poslat kući, gdje čeka neki novi projekat. I tako u nedogled.

Nisu rijetki ni slučajevi da se novac za zapošljavanje dodjeljuje javnim preduzećima, koja su prebukirana radnicima već godinama, ali i javnim institucijama, kao i opštinama kojima rukovode čelnici vladajuće koalicije.

Niko ništa ne čini da projekte zapošljavanja unaprijedi, da stanje analizira i da se utvrde sve manjkavosti toga posla. Na to su mnogi pozivali, kako sindikalci, tako i pojedini poslodavci, ali niko ne želi to da uradi, jer takvo stanje pojedincima odgovara. Sve je ostalo samo na pozivima.

Da li će se situacija promijeniti ove godine, kada je najavljena realizacija nekoliko projekata u vrijednosti od skoro 11 miliona maraka, ostaje da vidimo. Ali, treba svakako uzeti u obzir i činjenicu da su ove godine izbori, a iskustva iz ranijih godina pokazuju da je to godina u kojoj se proširuju liste radnika kako u javnim preduzećima, tako i u institucijama, agencijama, zavodima, fondovima...

Jasno je da su projekti zapošljavanja u Srpskoj doživjeli fijasko. Zabrinjavajuće je i da se nakon svih godina ništa ne mijenja, pa tako ni ove, u kojoj je samo napravljena kopija projekata zapošljavanja iz prošle godine.

Zbog svega toga možemo očekivati samo goru situaciju kad je u pitanju stanje u privredi i realizacija projekata zapošljavanja. Ništa se neće promijeniti sve dok  ti projekti ne budu realizovani, zato što će doprinijeti stvarnom prosperitetu i razvoju, te rastu broja radnika u privredi, a ne bogaćenju pojedinaca i akumuliranju glasačkog tijela. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana