Proizvodnja hrane

Marijana Miljić Bjelovuk

Prve posljedice suše, koja je uništila većinu poljoprivrednih proizvoda, već su i te kako osjetili stanovnici Srpske, jer se smanjuje proizvodnja hrane, dok cijene ne prestaju da divljaju.

Elementarne nepogode, koje su ove godine harale ne samo Srpskom već čitavim svijetom, dovele su do katastrofalnih posljedica.

Na rafama u prodavnicama i marketima u Srpskoj do sada je bilo malo domaćih proizvoda, a kako je krenulo, izgleda da ih uskoro uopšte neće ni biti.

Visoke temperature smanjile su proizvodnju žitarica, voća i povrća, što je za sobom povuklo i smanjenje stočnog fonda, a samim tim i mesa. Stočari stavljaju katance na farme, rasprodaju i ono malo stoke što im je ostalo, jer nemaju čime da je hrane. Tu cijenu potrošači će tek platiti.

Smanjena proizvodnja hrane u Srpskoj povući će za sobom niz drugih posljedica i problema.

Prvi i najveći je to što će u teškoj ekonomskoj situaciji trgovci iskoristiti svoju monopolsku poziciju i zbog nestašice hrane dići cijene proizvoda. Pa tako, iako smo mislili da namirnice ne mogu da budu skuplje, uskoro možemo očekivati još jedno poskupljenje žitarica, brašna, hljeba, voća i povrća, odnosno svih onih proizvoda bez kojih je nezamisliv jedan dan.

Drugi problem koji je prisutan već godinama, a koji će izgleda sada dotući domaće proizvođače, je taj što je naše tržište preplavljeno uvoznim proizvodima sumnjivog porijekla.

Činjenica je da ćemo idućih godina jesti samo strane proizvode, slabog ili nikakvog kvaliteta, a koji su pri tome i više nego skupi.

Poljoprivredna proizvodnja nam se "tanji" i nestaje, dok sa druge strane imamo potencijale i zemljište na kojem možemo proizvesti hranu ne samo za podmirenje domaćih potreba već i za izvoz.

Međutim, nedostaje nam uređeni sistemi odbrane od poplava, grada, kao i sistem navodnjavanja, a svake godine nam poplave, suša i grad unište ogromne količine usjeva.

Nadležni treba da preduzmu konkretne aktivnosti da bi domaća proizvodnja bila sačuvana i na taj način domaće tržište odbranjeno od stranih proizvoda, u čiji se loš kvalitet uvjerio gotovo svaki potrošač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana