Prognoze Svjetske banke

Ma­ri­na Čigoja

Svjetska banka drastično je snizila prognozu privrednog rasta BiH za ovu godinu sa 3,5 odsto koliko su prognozirli u junu prošle godine na 1,5 odsto koliko predviđaju sada.

Ovakva prognoza ove finansijske institucije nije nimalo iznenađujuća s obzirom na to da se u BiH o ekonomiji uglavnom govori, a ništa konkretno na njenom poboljšanju ne radi. Dokaza za to je mnogo. Na samom začelju smo regiona i Evrope po svim parametrima počevši od uslova poslovanja, podsticaja privredi, prosječene plate, zaposlenosti, dok smo pri vrhu po brojnosti administracije, platama političara... U takvim okolnostima teško je očekivati bilo kakve bolje prognoze od onih koje trenutno imamo.

Nema sumnje da su smanjenju prognoze privrednog rasta doprinijele i poplave koje su u prošloj godini pogodile BiH i ostavile ogromne štete, ali isto tako nepogode ne mogu biti opravdanje za sve loše što se u ovoj zemlji događa. Ako bi ovo smanjenje mogli i pripisati poplavama, postavlja se pitanje šta je sa svim prošlim godinama u kojima nismo imali nepogoda. Nije ovo prvi put da se BiH snižava prognoza rasta ili da je ona veoma mala. Zato bi vlasti BiH konačno trebalo da se pozabave problemima na koje privrednici godinama ukazuju i za koje isto tako godinama nema rješenja. Ogromna administracija koju privreda bez sumnje ne može finansirati, ogromna zaduženost, ogromna nezaposlenost samo su neki od problema sa kojima se BiH suočava. Na hronično visoku stopu nezaposlenosti i političku nestabilnost upozorili su i iz Svjetske banke i sigurno je da su ti faktori značajno uticali na smanjenje prognozirane stope rasta BDP-a BiH.

S obzirom na sva dešavanja u BiH u posljednje vrijeme od protesta poljoprivrednih proizvođača, čiji problemi nisu riješeni, do najnovijih protesta prevoznika koji su juče blokirali granične prelaze, teško je zaključiti bilo šta drugo osim da su problemi privrednika samo njihovi i da vlasti tome posvećuju tek toliko vremena da "razmotre problem", ali da konkretna rješenja u najvećem broju slučajeva izostaju. Loše prognoze sa svih strana zato i ne iznenađuju. Naprotiv, iznenađenje bude ako dobijemo nešto bolju prognozu koja se po pravilu ne ostvari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana