Prognani Njegoš

Krstina Ćirković

Niko se ne pita zašto je slavni Njegoš prognan iz srebreničke osnovne škole, baš kao što niko nije ni primijetio da je prije Njegoša prognano više od 10.000 Srba iz Srebrenice. Progon se, nažalost, nastavlja i, sve su prilike, trajaće još dugo

“Vuk na ovcu svoje pravo ima ka tiranin na slaba čovjeka. Al tiranstvu stati nogom za vrat, dovesti ga k poznaniji stvari, to je ljudska dužnost najsvetija”.

Ovaj zavjet ostavio je pokoljenjima veliki crnogorski pjesnik Petar Petrović Njegoš. Kome to smeta? Ko ne zna ili ne želi da zna da je Njegoš opjevao najvažnije događaje od vremena Nemanjića do početka 18. vijeka?

Ko to u Srebrenici pokušava da pobjegne od činjenice da niko i nikada nije, tako dobro kao Njegoš, istakao nepomirljive razlike između dva naroda. Niko kao on nije istakao da su ljudske osobine tih naroda, srpskog i onog drugog, toliko nepomirljive da stvaraju duboki istorijski jaz, koji se nije premostio do današnjih dana.

Nigdje, pa ni u Srebrenici, gdje se na početku 21. vijeka, nažalost, potvrđuje da je Njegoš bio u pravu. Da jači progone slabije. Da “oni” ne vole “ove” i da iz Srebrenice progone sve što je srpsko. Istjerali su iz škole Svetog Savu, prvog prosvjetitelja. Na slavnog Njegoša i njegova književna djela još podsjeća samo slika u holu škole, koja je donedavno nosila njegovo ime.

Srbi u Srebrenici su navikli na razne progone i ugnjetavanja. Više od decenije se pokušava zatrti sve što je srpsko u ovoj opštini. Donose se kvaziodluke o rušenju pravoslavnih bogomolja i obilježja. Zabranjuje se gradnja crkava i uskraćuju osnovna ljudska prava. I sve to pred očima međunarodne zajednice, koja širom otvorenih očiju “bdije” nad Srebrenicom i “brine” o njenim stanovnicima.

Kojim i zašto samo nekim? I dokle samo “njima”. Kad god se nekome prohtije da udari Srbe po slavnoj istoriji, nađu se neki koji to jedva dočekaju. I niko ni za šta ne odgovara. Niko se ne pita zašto je slavni Njegoš prognan iz srebreničke osnovne škole, baš kao što niko nije ni primijetio da je prije Njegoša prognano više od 10.000 Srba iz Srebrenice.

Progon se, nažalost, nastavlja i, sve su prilike, trajaće još dugo. Na to ukazuju nedavni lokalni izbori, koji će idućih dana nezakonito ustoličiti stare-nove vladare u ovoj opštini. Bošnjaci su provjereni. Oni znaju šta treba da rade Srbima. Znaju oni da je svaka nova srpska svetinja potvrda duge istorije srpskog naroda u Srebrenici, čiji uticaj treba oslabiti.

Znaju i da Srbi ovdje nisu repa bez korijena. Nadamo se da znaju i da Srbi mogu mnogo da trpe i istrpe. Čak i progon Njegoša. Jer, “Vuk na ovcu svoje pravo ima...”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana