Profiteri

Ma­ri­na Čigoja

Cijene nafte na svjetskom tržištu u padu su već mjesecima. Istina, načekali smo se, ali taj trend počele su da prate i benzinske pumpe kod nas, pa smo u posljednjih mjesec imali nekoliko pojeftinjenja goriva.

Tako se, na veliku radost vozača, dizel na pojedinim pumpama trenutno može sipati i za nevjerovatnih 1,75 KM po litru. Tako niskih cijena naftnih derivata mnogi u RS se i ne sjećaju, a sigurno je da u posljednjih šest godina nisu bile ni blizu tom iznosu.

Naravno, sa padom cijena goriva nameće se i pitanje hoće li i kada padati cijene i ostale robe i usluga. Kako sada stvari stoje, niže cijene karata, prehrambenih i drugih proizvoda teško da ćemo dočekati jer je duga lista obrazloženja koje daju prevoznici, trgovci, proizvođači zašto se to sada ne može desiti. Cijena goriva odjednom je postala nebitna u proizvodnji, transportu, trgovini. Sve drugo, odjednom, mnogo više utiče nego gorivo. Zanimljivo, kada su cijene goriva imale suprotan trend od sadašnjeg, odnosno kada su rasle, često smo za svako pojedinačno poskupljenje kao razlog mogli čuti upravo to "rastu cijene goriva, povećavaju se i naši troškovi".

Jasno je da se znatan pad cijena ne može očekivati odmah, ali do sada nismo čuli nijedno "možda" ili "očekuje se", ni "razmotrićemo". Niko do sada nije ni nagovijestio da bi do bilo kakvog pojeftinjenja, kao posljedice pada cijena goriva, moglo doći.

Prvi koji bi, nema sumnje, trebalo da razmisle o korekciji svojih cjenovnika su prevoznici. Inicijativa grada Banjaluka za snižavanje cijena karata u javnom gradskom prevozu iz prve je odbijena, a slična situacija je i u međugradskom prevozu.

Ista slika je i u trgovinama, cijene sada miruju, a vjerovatno će se sa prvim pomjeranjem cijene goriva naviše naći i oni kojima će to "poskupljenje" biti povod za dizanje cijena.

Tada, po starom dobrom običaju, neće biti dugih obrazloženja i predomišljanja jer će naprosto preko noći (na šta su već i navikli potrošači u RS) osvanuti nove, više cijene.

Izgovora će biti "mali milion", ali na kraju će se sve svesti na to da nisu imali to u planu, već da ih je stanje na svjetskom tržištu jednostavno natjeralo na to, kao i mnogo puta do sada, ali samo kada na red dođe podizanje cijene i njihova korist.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana