Profesori u penziji

Dragana Orlović

Univerzitetski profesori u Republici Srpskoj za razliku od svojih kolega u regionu trenutno su za katedrom tri godine duže, a razlika bi, kako stvari stoje, mogla da bude još i veća.

Umjesto sa 68, u penziju bi uskoro mogli da idu sa 70 godina, što bi, ako je vjerovati pričama akademika, trebalo biti regulisano ni manje ni više nego novim Zakonom o visokom obrazovanju RS.

Ta vijest podijelila je mišljenja u akademskoj zajednici i izazvala nezadovoljstvo među studentima, koji su kako tvrde, spremni svim sredstvima da se bore protiv pomjeranja te starosne granice za penzionisanje.

Ljutnja studenata u velikoj mjeri je opravdana, i to posebno ako se uzme u obzir činjenica da su mnogi obrazovani mladi ljudi na biroima, dok se na našim katedrama angažuju penzionisani profesori iz inostranstva, koje studenti jednom ili dva puta  sretnu tokom semestra.

Da li je sudbina visokog obrazovanja u Srpskoj takva da će se donijeti zakonski okviri koji će profesorima omogućiti radni vijek do 70. rođendana u resornom Ministarstvu niti demantuju niti potvrđuju.

Za to još kako se čini ima vremena, posebno ako se uzme u obzir da će smjernice za razvoj visokog obrazovanja biti precizirane strategijom razvoja obrazovanja RS za period od 2015. do 2020. godine.

I dok se koplja lome oko toga da li će i koliko da se ostane u univerzitetskim foteljama, ponovo se zanemaruje ono što bi i te kako trebalo da bude prioritet, a to je kvalitet našeg školstva.

Umjesto da se raspravlja o kvalitetu i uslovima u  praktičnoj nastavi, razmjeni studenata, takmičenjima, talentima i projektima koji će na viši stepen podići cijelu akademsku zajednicu, kod nas se vodi briga da li profesorima treba dati  šansu da isprate još koju generaciju studenata. Generaciju studenata koja će pričekati na birou, dok njihovi mentori ne proslave 70. rođendan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana