"Produžene" plate

Vedrana Kulaga Simić

Parlamentarci na nivou BiH godinama unazad zauzimaju vodeće mjesto u regionu. Naravno po četvorocifrenim iznosima, koji svakog mjeseca i bez kašnjenja liježu na njihove račune.

Poslanici i delegati aktuelnog saziva Parlamenta BiH broje posljednje dane na tim pozicijama (naravno ako neki od njih ne budu ponovo dobili povjerenje na predstojećim izborima), ali i oni koji neće u novi lov na glasove birača mogu mirno da sjede u svojim kućama i mjesečno podižu novac sa računa.

I tako cijelu godinu. Svaki mjesec po nekoliko hiljada maraka.

Bez muke, bez truda, bez "gubljenja" vremena zbog čitanja zakona, izvještaja, sporazuma koji čekaju ratifikaciju ili ne daj bože inicijativa i javljanja za riječ tokom skupštinskih rasprava. Oni su, ako je suditi prema postojećim zakonskim rješenjima, uradili i više nego što se od njih očekivalo u prethodne četiri godine. Sada mogu da se opuste i uživaju u ušteđevini iz tih dana te u novcu koji će još godinu primati samo zbog "titule" poslanika i delegata koju su nosili tokom protekle četiri godine.

Odlazeći narodni tribuni nemaju nikakvog razloga za brigu, jer iza sebe imaju čvrstu garanciju da neće ostati bez igdje ičega, za razliku od onih koji su ih svojim glasovima doveli na mjesta koja pružaju enormno dobre plate za ove podneblje i još bolje i raznovrsnije privilegije.

Jedna od njih je da i ne moraju da dolaze na posao, a da uredno primaju već pomenute četvorocifrene iznose. To dokazuju svake godine sredinom ljeta, kada Parlamentom BiH vlada "mrtvilo" i kada niko ne pokazuje ni minimum interesa da se u to vrijeme nađe u poslaničkim klupama. A na račun im uredno stigne 5.000 maraka, pa i više.

Sa druge strane, sasvim druga slika u realnom sektoru u zemlji, ali i u zemljama u okruženju, kada je riječ o privilegijima onih koji napuštaju parlamente po isteku mandata.

U Srbiji narodni poslanici primaju punu platu šest mjeseci nakon isteka mandata, a u Hrvatskom saboru primaju punu platu šest mjeseci, a ostalih pola godine pola plate.

Iznosi koji mjesečno stižu na račune parlamentaraca na nivou BiH odavno su u žiži interesovanja javnosti. U prošlosti su ostali mnogi pokušaji da se njihova primanja dovedu u granice normale za ova područja i opšti socijalni status većine, ali je malo koji pokušaj završio onako kako je njime predviđeno. U proceduri je nekoliko zakona i inicijativa za smanjenje plata poslanika i delegata, a za dobrobit svih nadajmo se da će barem neki ugledati svjetlost dana, jer oni koje biraju moraju da se "spuste" mnogo bliže onima koji ih biraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana