Prodaja porodičnog blaga

Goran Maunaga

To što je opština Istočni Stari Grad privatnoj firmi prodala imovinu koju je, u svrhu bavljenja turizmom, na poklon dobila od Vlade Republike Srpske, klasično je otuđenje imovine i, kako pravnici kažu, prevarna radnja izvršena nakon što je davalac poklona doveden u zabludu.

Da je ta prevara osmišljena unaprijed, dokaz je i činjenica da su Skupština opštine, kao i njen načelnik, dva mjeseca po dobijanju tog poklona uspjeli da sprovedu sve procedure, donesu odluke te raspišu tender o prodaji objekta Doma banke i četiri dunuma zemljišta na Trebeviću koji su nekad bili u vlasništvu ugašene Privredne banke Srpsko Sarajevo.

Ali pravi šok tek dolazi. Tu je planiranu prevaru svojom odlukom zaštitila i zamjenik pravobranioca RS u Istočnom Sarajevu Slađana Kosmajac koja je, na traženje Službe za zajedničke poslove Vlade da preispita pravni osnov za prodaju tog poklona, odgovorila da nema osnova za podizanje tužbe za raskid ili ništavost ugovora, kao ni za eventualnu naknadu štete.

Na osnovu detalja ugovora o poklonu i odluci Vlade o prenosu prava svojine na nepokretnostima, da se zaključiti da je riječ o pravnom presedanu jer zamjenik pravobranioca nije našao za shodno da pokrene postupak za zaštitu imovinskih prava i interesa Republike Srpske iako, očito, nije ispoštovana svrha prenosa nekretnina na opštinu.

U dopisu, molbi koju je načelnik opštine Bojo Gašanović uputio Vladi Srpske tražeći na poklon zemljište i zgradu Doma banke, on je naveo da će taj objekat biti renoviran opštinskim sredstvima i nakon toga, korišćen za potrebe turizma.  Samo to je, pored ostalog, osnov za podizanje tužbe za raskid ili ništavost ugovora i za vraćanje poklona davaocu. 

Sada bi Služba za zajedničke poslove trebalo da Pravobraniocu Srpske podnese novi zahtjev za još jednom provjerom pravnog osnova za prodaju te poklonjene imovine, odnosno analizu i promjenu odluke zamjenika pravobranioca iz Istočnog Sarajeva.

A potezi rukovodstva opštine Istočni Stari Grad, kad je u pitanju rasprodaja porodičnog blaga, već odavno su posebna priča. Zato mještane ne treba da iznenadi ni saznanje da su u grunt kao vlasnici zemlje u toj opštini uglavnom upisani - arapski šeici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana