Prodaja oružja

Sandra Miletić
Prodaja oružja

Predsjednik Caina/Longbranch Defence Sdžstems Limitet u Kanadi Kristofer S. Bakster zatražio je, u povjerljivom pismu, od šefa Odsjeka za održavanje u sektoru za logistiku u Ministarstvu odbrane BiH Amira Odobašića da se nađe načina da se toj kući isporuči borbena tehnika i oprema za koju Bakster zna da se nalazi u Bihaću.

U pismu tog zvaničnika NATO-a pojašnjava se da to oružje traže u zamjenu za oružje koje su ranije kupili od MO BiH, ali koje je uništeno i nikada im nije isporučeno.

Drugim riječima, Kanađani su platili oružje koje je bilo namijenjeno za uništavanje.

Zanimljivo je nekoliko stvari u ovoj priči. Prvo, ista kuća i isti zvaničnik od MO BiH prije dvije godine tražili su "strijele" koje je trebalo da budu uništene još 2002. godine.

Drugo, Bakster u pismu traži da komunicira direktno sa Odobašićem ili, "ako on nije više na tom mjestu, sa osobom koja ga je zamijenila".

Treće, u pismu se navodi rečenica "posljednji put kada smo kupili oružje" iz koje se jasno vidi da su Kanađani oružje od MO BiH kupovali i ranije.

Ovdje se postavlja nekoliko logičnih pitanja. Zašto je Kanađanima prodato oružje koje je bilo namijenjeno za uništavanje?

Kako je moguće da Bakster ide po BiH, gleda oružje i traži da mu se isporuči ono što mu se svidi? Zašto Bakster traži da komunicira isključivo sa Odobašićem? Zašto se u javnosti ne zna šta su sve i kada kupili Kanađani?

Pošto odgovora na ta pitanja nema, jasno je da tu nisu čista posla. Uostalom, da je sve legalno, bilo bi valjda i javno, a ne bi se slali kojekakvi povjerljivi dopisi i pisma.

A da brojnih nelegalnih poslova kada je riječ o uništavanju i preprodaji ima, pokazuju i dokumenta koja su ranije objavljivana, a koja pokazuju da su komercijalne firme u FBiH, koje su zadužene za uništavanje viška naoružanja, istovremeno dobijale i dozvole za izvoz oružja. Mnogi su zvaničnici ukazivali na to da neke firme zapravo i ne uništavaju oružje, već ga preprodaju, a u cijelu se priču uključila i SIPA koja te navode istražuje.

U svakom slučaju, na vidjelo će kad-tad izaći sve ono što se dešava iza kulisa. A odgovorni će valjda da odgovaraju. Jer nije riječ o nimalo bezazlenim poslovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana