Procjene MMF-a

Marina Čigoja

Prognoze većine ekonomskih stručnjaka s kraja prošle godine, da će 2012. biti izuzetno teška i izazovna, već prvih mjeseci ove godine, nažalost, pokazuju se kao tačne.

Da su u BiH prisutni problemi i veći od onih koji su se očekivali, pokazuje, prije svega, nagli pad spoljne trgovine i industrijske proizvodnje.

Da stvari ne funkcionišu ni približno dobro, pokazalo je i nedavno smanjenje kreditnog rejtinga BiH i dolazak na samo korak od kategorije u kojoj se nalaze zemlje kojima prijeti bankrot.

To je, sasvim sigurno, bilo i više nego dovoljno da i Međunarodni monetarni fond (MMF) u svom najnovijem izvještaju poprilično smanji prognoze ekonomskog rasta BiH u ovoj godini.

Ova međunarodna institucija u prošlom izvještaju, objavljenom u septembru 2011. godine, prognozirala je BiH u ovoj godini privredni rast od tri odsto, da bi samo šest mjeseci kasnije ta prognoza bila drastično smanjena i to na nulu. Poslije stagnacije u ovoj, u idućoj godini rast BiH mogao bi da bude tek neznatno veći - jedan odsto.

I dok privreda BiH bude stagnirala, potrošačke cijene će rasti, i to, prema procjenama MMF-a u ovoj godini za 2,2, a u idućoj za 2,1 odsto.

Ovakve, nimalo ohrabrujuće prognoze više nikoga ne mogu da iznenade. Činjenice su sljedeće: BiH ima više od 543.000 nezaposlenih, kreditni rejting koji niko ne bi poželio, srozavanje većine aktivnosti u zemlji, konstantan pad investicija, privredu na izdisaju...

S druge strane, postavlja se pitanje šta se čini da se to stanje popravi? Očigledno ništa!

Hoće li nadležni i dalje ostati nijemi na sve ono loše što se u ekonomiji ove zemlje dešava i baviti se isključivo političkim preizbornim nadmudrivanjima? Umjesto da zavrnu rukave i stvore klimu kojoj dobijanje posla neće biti nikakvo čudo i kojem će otvaranje novih firmi postati svakodnevica, nadležni se vrte ukrug, bezglavo tražeći novi izgovor u krizi za sve što ne valja.

Da se junaci u muci poznaju, davno je dokazano. A nikakvo posebno junačenje ne bi ni bilo dati ljudima da rade, omogućiti nesmetano funkcionisanje privrede, bar u zemlji, ako se već na ono izvan ne može uticati, dati mogućnost zaduživanja bez lihvarskih kamata, obezbijediti ambijent u kojem će i domaći i strani investitori rado poslovati...

Ništa od ovoga nije nemoguće, a ljudi koji su spremni na izazov i hvatanje u koštac i sa najcrnjim prognozama, uvijek ima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana