Proces i smjene

Miroslav Filipović
Proces i smjene

Smjene policijskih službenika Radislava Jovičića i Himze Đonke, bez prethodnog saslušanja, bez dokaza, interne, disciplinske i istrage nadležnih institucija ove zemlje, zacementirale su surovu istinu koja kaže da BiH nije suverena zemlja i da o sudbini njenih građana odlučuju neki nevidljivi sudski i policijski organi.

Ključno pitanje je zašto nadležne institucije BiH nisu u saradnji sa Kancelarijom visokog predstavnika u BiH ispitale optužbe na račun Jovičića i Đonke i utvrdile njihovu odgovornost, prije nego što je OHR donio "presudu".

Ovako je nastavljena stara praksa da se u BiH smjenjuju zvaničnici i službenici bez sudskog procesa, bez prava na odbranu, čime su ugrožena njihova elementarna prava na slobodu, život i rad.

Ne podsjeća li sve to na Kafkin "Proces", u kojem je protiv Jozefa K., običnog bankarskog službenika, "nevidljivi sud" pokrenuo proces isprogramiran do krajnjih tančina?  

Tako je uhapšen na pravdi Boga, njemu je krivica neosnovano pripisana, a mogućnost odbrane gotovo onemogućena. Pripovjedač tvrdi da "mora da je Jozefa K. neko oklevetao, jer je jednog jutra bio uhapšen iako nije učinio nikakvo zlo".

Za razliku od ovog montiranog procesa, Jovičiću i Đonku je presuđeno bez ikakvog procesa.

Proglašeni su krivim i nijedna domaća i međunarodna institucija im ne može pomoći u zaštiti njihovih prava. Nemaju više pravo ni da se brane. Jer su krivi. A krivi su jer je tako odlučio OHR.

Time je OHR ponizio institucionalni sistem ove zemlje, uzdigao se iznad zakona i Ustava, iako je, apsurda li, ova kancelarija zadužena za čuvanje dejtonskog ustavnog poretka zemlje.

Postavlja se pitanje dalje opravdanosti postojanja pravosudnih, izvršnih i zakonodavnih institucija ove zemlje, jer zašto će nam ove institucije, kada u njihovo ime odlučuju neki "nevidljivi organi".

Nema potrebe da plaćamo ogromnu birokratsku mašineriju, kada oni postoje samo formalno, a zemljom upravlja neka Kancelarija. Nema potrebe da imamo sistem, zakone, ustave, parlamente, sudove, vlade...

Baš kao što je Jozef K. u očaju opisao: "Jedan yelat mogao bi zamijeniti čitav sistem".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana