Probni baloni

Veljko Zeljković

U svim evropskim centrima gdje se vodi ozbiljna spoljna politika postoje razni scenariji u fiokama i oni se s vremena na vrijeme “razigravaju”, opipavajući puls javnog mnjenja.

Nakon što se saznalo da je prvo Hrvatska sačinila jedan ovakav dokument, koji, mora se naglasiti, nije službeni ni obavezujući, isplivao je i “non pejper” koji iako je označen kao “slovenački”, najvjerovatnije napisan u Budimpešti.

Ispostavilo se kako su lica iz okruženja slovenačkog premijera Janeza Janše samo bili kuriri i distributeri ovog dokumenta, čiji je jedan primjerak završio i na stolu predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela.  

Za razliku od prvog, analitičari smatraju da “slovenački” predstavlja “probni balon” iza koga su stale određene “struje” i centri moći iz Evropske unije koje smatraju da je neophodno reformisati gotovo cijeli politički reljef na Balkanu. Autori ovog dokumenta smatraju da je bez korekcija granica ovo trusno tlo nemoguće smiriti od stalnih podrhtavanja. Dovršiti raspad Jugoslavije i staviti tačku.

Da li će do toga i doći, teško je reći. Ono što je sigurno jeste da zbog ekstremne bošnjačke politike koja ugrožava opstanak druga dva konstitutivna naroda, BiH godinama nefunkcionalna država, pa samim tim i neodrživa. Zbog toga i zdrav razum nalaže da se traži izlaz iz sadašnje situacije.

Ono što bošnjačkim političarima najviše smeta u svemu tome, jeste što ni u jednoj varijanti ovih “non pejpera” nije predloženo stvaranje nekakve građanske države BiH.

U prvom se predlažu određene promjene postojećeg Izbornog zakona, a koje bi spriječile dosadašnji diskriminatorski odnos političkog Sarajeva prema Hrvatima u FBiH, a u drugom “miran razlaz” i prekrajanje granica. Opcija koja bi mogla zadovoljiti interese svih balkanskih naroda.

Veliki je to udarac za Džaferovića, Izetbegovića i Komšića. Shvativši da pojedini evropski krugovi prave ozbiljan zaokret kada je u pitanju BiH, ovaj trojac posegao je za prijetnjama. “Miran razlaz” za njih nije opcija. Zvecka se oružjem i prijeti toj istoj Evropi lančanom reakcijom. 

Pokazali su svoje pravo lice. Za njih riječi razgovori, pregovori i kompromisi, ne postoje u vokabularu.  

Ono što je za Srpsku u ovom trenutku najvažnije jeste da se i dalje drži “slova” Dejtona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana