Problemi u pravosuđu

Goran Maunaga

Za stanje u pravosuđu BiH najodgovorniji je Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS), tim više kad ne iskoristi ingerencije koje ima s ciljem uredovanja pojedinaca.

A pravosuđe je u tolikoj katastrofi da mu više ne može pomoći ni strukturalni dijalog, bar ne onakav kakav je vođen do sada, a kamoli zakasnjele, blage i nefunkcionalne mjere koje prema pojedinim sudijama i tužiocima preduzima disciplinska komisija VSTS-a. Jer te sankcije, nažalost, nisu usmjerene ka "kapitalcima", koji svojim potezima, odlukama, podmetanjima, osvetama i zloupotrebom moći razaraju osjetljivo tkivo pravosuđa BiH.

Tako se VSTS posljednjih mjeseci bavio sukobima interesa pojedinaca, komentarima i tračevima, odlukama koje nisu donijete u roku, malim brojem riješenih predmeta, zbog čega su izrečene javne opomene, a ponekom smanjena i plata.

Sve je to u redu, ali iz tih prekršaja i "vaspitnih mjera" stiče se utisak da su u pravosuđu prisutni mali propusti koji zaslužuju i blage kazne. Zato su bez odgovora i reagovanja ostali krucijalni problemi, čije guranje pod tepih sve više urušava ionako potpuno poljuljane temelje pravosuđa BiH.

Evo nekih od tih pitanja i neriješenih velikih problema.

Zašto VSTS i njegova disciplinska komisija nisu razmatrali izvještaj OEBS-a o radu Tužilaštva BiH u kome stoje argumentovani podaci i počinjeni prekršaji?

Zašto VSTS ne razmatra kvalitet optužnica i postojeću tešku selektivnost u njihovom podizanju i potvrđivanju?

Zašto nije raspravljano o nezakonitom prisluškivanju i objavljivanju navodnih transkripata presretnutih razgovora u javnost uz kažnjavanje odgovornih za to?

Zašto nije pozvana predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso nakon što je izjavila da u BiH postoji pravosudna mafija?

Zašto VSTS nije predložio da predmete ratnih zločina ne sudi pravosuđe BiH jer je nemoguće da bh. nosioci pravosudnih funkcija budu objektivni nakon što su bili učesnici rata?

Zašto nije razgovarano o propustima prilikom raspisivanja i prijavljivanja na konkurs za novog glavnog disciplinskog tužioca Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS-a?

Ima toga još dosta ali, nažalost, prostora za ovaj komentar više nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana