Problem za problemom

Vedrana Kulaga Simić

Svaka zemlja muke muči sa brojnim problemima, ali se i u tom pogledu BiH, kada se podvuče crta, izdvaja od ostalih.

Uz mnoge unutrašnje poteškoće, namjerne blokade i prepreke, situaciju iz dana u dan komplikuju otvorena pitanja i nesuglasice sa onima sa kojima dijeli granicu.

Posljednji u nizu je problem, za koji se na kraju ispostavilo, da nije nastao preko noći, a tiče se tranzita teretnih vozila preko Hrvatske, odnosno preko pet graničnih prelaza. Iako je problem “riješen” poprilično brzo, tek treba početi pregovore i dogovore da bi se postigao konačni dogovor i rješenje koje niko više ne bi mogao da ospori ili protumači onako kako jednoj strani odgovora jer to ostavlja velike posljedice.

To su na svojim leđima za samo nekoliko dana osjetili privrednici, ali i prevoznici, a posljedice generalno sabira BiH još od odlaska Hrvatske u EU jer je taj trenutak promijenio pravila ponašanja, posebno na graničnim prelazima. Tada je, između ostalog, spuštena rampa za kamione na prelazu koji spaja Novi Grad i Dvor, i koja nije još podignuta, uprkos pokušajima i domaćih vlasti i privredna s obje strane granice.

Još jedan u nizu problema između te dvije zemlje je pitanje Trgovske gore gdje hrvatska vlast uveliko priprema teren za izgradnju odlagališta gdje će odlagati radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo, a što bi moglo da ostavi velike posljedice po zdravlja stanovnike u slivu Une.

Ništa manje otvorenih pitanja BiH nema ni sa Srbijom. Sama granica je jedno u nizu neriješenih problema i kada se god pomenulo da bi trebalo da se i na to stavi tačka, nešto bi krenulo po zlu i tu se ponovo stajalo. I tako u krug, kao i sa mnogim drugim vječno otvorenim pitanjima.

Te i mnoge druge vruće teme su godinama na sceni. I nekada se stiče utisak da upravo takvo stanje nekima i odgovora, a da se samo ponekada objelodani da su za saradnju i napredak cijelog regiona kako bi dobili pohvale i kako bi popravili sliku o sebi u nečijim očima, u kojem su zagledani.

BiH, s druge strane, ima daleko najgori imidž u regionu. I to ne treba ni da čudi s obzirom na to da još nismo riješili brojne unutrašnje stvari koje se stalno vraćaju na dnevni red, umjesto da prioritet budu problemi koji guše njenu ekonomiju i sve one koji još nisu okrenuli leđa i otišli što dalje iz zemlje u kojoj su politički i lični interesi kolovođe.

S toga nije iznenađujuće da svako može, kada poželi, da se poigra sa njom, ali je čudno da to nismo shvatili. Možemo koliko hoćemo tražiti pomoć Brisela, ali prvo BiH mora, ako se može, srediti stanje u svom dvorištu, pa tek onda biti kredibilan sagovornik svima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana