Probijeni rokovi

Marijana Miljić Bjelovuk

U javnim preduzećima u Srpskoj godinama se samo gomilaju problemi, a trenutna epidemiološka situacija izazvana virusom korona dodatno je usložnila stanje u većini tih firmi.

 

U problemima prednjače svakako “Željeznice RS” i to javno preduzeće predvodi listu javnih gubitaša. Na čelu te liste su godina i ne dopuštaju nikome da poljuljaju njihov tron. Po svemu sudeći, uskoro neće imati nasljednika za prvo mjesto, jer trenutna situacija zbog virusa korona ne dopušta da se sprovede plan restrukturiranja ovog javnog preduzeća.

Niko nije ni očekivao da će sve ići kao po loju kada je riječ o sređivanju stanja u “Željeznicama”, ali sada se već ozbiljno kasni sa restrukturiranjem ovog javnog gubitaša. Bliži nam se i 2021. godina, za kada je najavljeno da bi ovo javno preduzeće trebalo da posluje po novom sistemu, a mnoga pitanja u tom procesu nisu odgonetnuta.

Ročište za ispitivanje prijavljenih potraživanja u procesu restrukturiranja ne može trenutno biti održano, niti se zna kada će zbog mjera koje su na snazi, a koje ne dopuštaju okupljanje više od 50 ljudi u  zatvorenom prostoru. Ročište ne može biti održano jer je povjerilaca koji su prijavili potraživanja i do tri puta više nego što je dopušteno okupljanje u zatvorenom prostoru.

Zbog svega toga, Okružni privredni sud traži da ročište bude održano u nastavcima jer trenutno svi povjerioci ne mogu prisustvovati ročištu odjednom. Jasno je i da će za sve te procedure biti potrebno dodatno vrijeme. 

Ali nije nam strano probijanje rokova za sve one poslove koji  treba koliko-toliko da poboljšaju situaciju, kako u društvu tako i u samim javnim preduzećima. To je, naprotiv, naša svakodnevica. Za probijanje rokova, kako za koji mjesec, tako i godinu niko ne odgovara, kao i za mnoge druge propuste u našem društvu. Nijedan posao koji vodi oporavku ne može biti kod nas urađen i završen u zadatom roku.

Najveći teret svega toga snose, naravno, radnici. Dok su se njihovi nadređeni sve više bogatili, oni su na ulici tražili svoje zarađene plate i druga prava. Svih ovih prethodnih godina rijetko je mogao proći i mjesec, a da željezničari sa protesta ne pošalju poruku i pozovu nadležne institucije da reaguju i da im nadređeni isplate ono što im po zakonu  pripada.

Nema sumnje da se sa istim problemima suočavaju i radnici u drugim javnim preduzećima, koja su postala samo aparat za stranačka zapošljavanja pred izbore. Da nije bilo tog zapošljavanja po partijskoj knjižici i da su nadređeni radili posao koji je trebalo da rade, danas ne bismo govorili o restrukturiranju, već o zdravim javnim preduzećima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana