Prnjavorske vodene igrarije

Brane Radulović

U Prnjavoru se preko već hroničnog nedostatka vode za piće dobijaju i gube lokalni izbori. I dok se političari igraju, nastojeći da raznim opstrukcijama i plasiranjem kojekakvih obrazloženja o "nesposobnosti onih drugih" naude svojim protivnicima sa glasačkih listića, građani trpe i vodom za piće snabdijevaju se sa izvorišta na koja nije priključen gradski vodovod.

Traje to već decenijama, a zdrava voda za piće postaje najefikasnije oružje da se rival pobijedi na "demokratski način".

Oko 15.000 potrošača iz gradskog područja, kao i nekoliko prigradskih naselja vodu dobijaju sa akumulacionog jezera Drenova. Prije osam godina firma "Madesa" iz španske Barselone izgradila je u Kremni fabriku za preradu vode. Prvi koji su nazdravili novom, tehnički oplemenjenom vodom, bili su tadašnji španski ambasador u BiH i tadašnji predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić.

"Španska voda" bila je, međutim, obična farsa, jer tečnost koja je dolazila iz novih kapaciteta za preradu opet nije zadovoljavala tražene standarde. Grad je i dalje bio bez pitke vode, pa su stanovnici nastavili sa starom praksom snabdijevanja na izvorištima. Niko se više i ne pita ko je kriv za zaduženje opštine, teško 3,8 miliona maraka, koje će tek biti otplaćivano.

Iako služi samo za sanitarne svrhe, voda će uskoro, to je i zvanično potvrđeno u lokalnim strukturama, biti skuplja. Možda čak i dvostruko. Sa sadašnjih 0,8 mogla bi stići do 1,67 maraka, sve s ciljem pokrivanja ogromnih gubitaka lokalnog komunalnog preduzeća "Vodovod". Dubioza je premašila 1,5 miliona maraka, prijeti blokada računa firme, uskraćuje se mogućnost dalje nabavke hemijskih sredstava za preradu vode u "španskoj fabrici", rezervnih dijelova, pogonskog goriva...

Svojevremeno, u dva navrata, Prnjavorčani su protestovali zbog cijene vode, ali je i tada bilo jasno da je problem stranački "obojen", odnosno potrošači izmanipulisani za ciljeve i ambicije lokalnih političara.

I dok su vodene igrarije trajale, ništa konkretno nije urađeno. Velika obećanja ostala su negdje u zapećku, a stanovnici će i ove godine, kao neprolazan "modni trend", nositi kanistere, flaše i kante sa izvorišta. Oni materijalno bolje situirani kupovaće flaširanu vodu. To je sigurnije, jer su laboratorijske analize pokazale da su i neka izvorišta zagađena.

Kroz cjevovod će i dalje teći sanitarna voda. S njom i obećanja ove ili one garniture političara da će problem biti riješen.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana