Prljava kampanja

Svjetlana Šurlan

Kako se primiče 12. oktobar predizborna kampanja se zahuktava - stranke svoje aktivnosti ubacuju u "petu brzinu" i pokušavaju da ubijede birače da glasaju baš za njih.

Neki su manje, neki više uspješni u tome, ali su se mnogi u želji za vlašću izgubili u odnosu na realan život.

U nedostatku ideja i toga šta ponuditi građanima, partije su počele da govore o neostvarivim planovima, a kada su shvatili da to i nije najbolje, okrenule su se pozivanju na kršenje Ustava i zakona Srpske, ali i neviđenom primitivizmu. Tako se pokazalo da je ovogodišnja kampanja pojedinih stranaka i kandidata i te kako prljava i da oni u svojim pohodima na glasove birača koriste sve što im padne na pamet, nadajući se glasu više. Tako smo mogli da vidimo situacije od uništavanja izbornih plakata, bilborda, imovine protivkandidata, pa do nečuvenog vrijeđanja i etiketiranja.

Otišlo se tako daleko da se najavljuje i formiranje paralelnih republičkih struktura, kao što je to urađeno u Trebinju, čiji je prvi čovjek zatražio formiranje novih struktura bezbjednosti, jer su postojeće, tvrdi, bliske sadašnjim vlastima. Budući da prema Ustavu i zakonima jedinu nadležnost za bezbjednosni sektor ima RS, jasno je da se ovakvim pozivima ne radi za RS i za narod, nego protiv njih.

Ipak, ni tu nije bio kraj, već se otišlo u primitivizam najgore vrste, vrijeđanje i uvrede. Tako su na predizbornom skupu opozicionih stranaka u RS u Trebinju uz skandiranje brutalno izvrijeđani nosioci najviših funkcija RS, a da niko od onih ko je trebalo da reaguje nije ni trepnuo. Vrhunac je bio kada je kandidat vladajućih stranaka za člana Predsjedništva BiH nazvan "kurvom". Da neko tako "etiketira" neku ženu kandidata za bilo koju funkciju ili da žene dožive takve uvrede na predizbornim tribinama do sada nismo čuli. Ali eto, to se, na opšte zgražavanje, desilo u ovoj kampanji.

Ovakvim vođenjem kampanje se pokazuje najveće nepoštovanje koje se može pokazati ne samo prema protivkandidatima, nego i prema građanima, na čijoj grbači političke stranke na kraju krajeva žive. Na nadležnima je da reaguju, a na narodu je da odluči da li je neko vrijedan da se zbog njega žrtvuje miran san. Pogotovo da li su vrijedne partije koje ne poštuju one koji treba da im daju glasove i kojima su, po svoj prilici, vrhunac kampanje uvrede.

Narod treba da izađe na izbore u nedjelju i da glasanjem kaže šta misli o svemu, kao i da ne nasjeda na primitivne pozive da uradi nešto za šta i sam ne smatra da je ispravno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana