Prljava igra

Milijana Latinović Radošević
Prljava igra

Zdrava konkurencija u svakom poslu može da doprinese rastu, unapređenju i znatno boljim rezultatima. Takmičeći se da budemo bolji i od sebe i od drugih idemo naprijed, pomjerajući i vlastite granice.

I u tome nema ništa loše. Naprotiv, poželjno je da postoji doza te zdrave konkurencije koja može biti vjetar u leđa da se dođe do što boljih rezultata, bez obzira na to o kojoj djelatnosti je riječ.

Međutim, nerijetko se dešava da ta zdrava konkurencija izmakne kontroli, da trčeći za zaradom ljudi postaju i bezobzirni i bezobrazni, ne birajući sredstva da stignu do nekog svog cilja.

Pa tako konkurencija postane nelojalna, a tržišna igra koju igra prljava.

Vidljivo je to u mnogim branšama. Oduvijek su veliki igrači držali konce u svojim rukama i krojili i prekrajali poslovne politike onako kako njima štima, ne prezajući od toga da svojim potezima počesto guše i uništavaju one manje od sebe.

Vidljivo je to u sektoru trgovine. U borbi za kupce pojedini trgovci ne mare za etičke granice, pa su počesto mali marketi u nemilosti velikih lanaca koji misle da svojom prljavom igrom postaju još veći.

Iako su akcijske cijene robe i sniženja legitimno oružje u borbi za kupce, i tu treba da postoje neke granice, pravila i etika.

Akcije i sniženja ne mogu da idu u nedogled, mora se znati neki red. Međutim, počesto oni veliki zaboravljaju na red i svojim potezima potapaju konkurenciju. U vrtlogu tih prljavih igara nedavno se našao i jedan manje poznati trgovački lanac u Srpskoj čiji se prodajni objekti nalaze u nekoliko naših gradova.

Oni su se požalili na nelojalnu konkurenciju u Prijedoru tvrdeći da ih sabotira. U saopštenju u kojem su se obratili kupcima tvrde da ih veliki trgovački lanci sabotiraju jer su lobirali kod dobavljača da im obustave isporuku robe.

U takvim situacijama male trgovine su često prinuđene da stave ključ u bravu jer nisu konkurentne na tržištu i ne mogu da se izbore ni za opstanak, a kamoli za iole pristojnu zaradu.

U svakom slučaju, u vrtlogu prljavih poteza najviše ispaštaju kupci koji dovedeni pred svršen čin gube pravo na izbor. Kupci su ti preko čijih leđa se lomi svako poskupljenje goriva, žitarica, suša, poplava, sve ono što utiče na proizvodnju i dostupnost određene robe koja je neophodna u svakodnevnom životu.

Očigledno je da i u ovom segmentu ima puno posla za inspekciju koja bi morala da pročešlja privrednike koji ne poštuju pravila poslovanja, ali s obzirom na to da Srpska ni izbliza nema dovoljan broj inspektora, iluzorno je očekivati da će kakav-takav red uskoro zavladati i u ovoj oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ekonomsko rasulo
Ekonomsko rasulo
Tiho, tiše
Tiho, tiše
Turista ima, para nigdje
Turista ima, para nigdje
Balkanski špijun
Balkanski špijun
Kad nada tinja
Kad nada tinja
Za kafane nema krize
Za kafane nema krize
Mirotvorac
Mirotvorac
Željeznička tuga
Željeznička tuga
Drogirana Evropa
Drogirana Evropa
Juriš na “Temu”
Juriš na “Temu”
Oprezno za volanom
Oprezno za volanom
Kad maske izblijede
Kad maske izblijede
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana