Privredni pokazatelji

Marina Čigoja

Od udara koji je doživjelo još na početku krize, građevinarstvo još nije uspjelo da se oporavi. Industrijska proizvodnja u 2012. godini konstantno je u padu, a loše rezultate BiH bilježi i u spoljnotrgovinskoj razmjeni. Ipak, ono što najviše zabrinjava i najveći izazov sa kojima se ova zemlja već dugi niz godina suočava, a koji je posljednjih godina dodatno eskalirao, je ogroman broj nezaposlenih. Istovremeno i cijene su sve više

Statistički podaci koje iz mjeseca u mjesec objavljuju nadležne institucije u Srpskoj i BiH nedvosmisleno pokazuju da je naša privreda u velikom problemu.

Koliko je ova godina bila teška pokazuju podaci koji su se u većini oblasti iz mjeseca u mjesec samo pogoršavali.

Od udara koji je doživjelo još na početku krize, građevinarstvo još nije uspjelo da se oporavi. Industrijska proizvodnja u 2012. godini konstantno je u padu, a loše rezultate BiH bilježi i u spoljnotrgovinskoj razmjeni.

Ipak, ono što najviše zabrinjava i najveći izazov sa kojima se ova zemlja već dugi niz godina suočava, a koji je posljednjih godina dodatno eskalirao, je ogroman broj nezaposlenih.

Broj ljudi koji su bez posla u septembru prešao je 545.000, a stopa nezaposlenosti je među najvećim u Evropi.

Na negativne trendove u domaćoj privredi ukazuje i Informacija o kretanju makroekonomskih pokazatelja BiH za devet mjeseci ove godine koju je uradila Direkcija za ekonomsko planiranje (DEP) BiH, a iz koje je vidljivo da su u porastu samo nezaposlenost i cijene.

Prema ovom izvještaju, najznačajnije smanjenje broja zaposlenih je u privatnom sektoru, a najviše otpuštenih lica u avgustu bilo je u oblastima građevinarstva, trgovine na veliko i malo, prerađivačkoj industriji, te saobraćaju, skladištenju i vezama.

Istovremeno, troškovi života svakim danom su sve veći, pa se građani ove zemlje s pravom pitaju kako dalje. Jer skuplji su i hrana, i komunalije i prevoz...

Ova godina već je na izmaku, i gotovo ništa ne može da se uradi da bi se do njenog završetka popravilo stanje, a iduća godina uz naslijeđene probleme, bez sumnje će donijeti i nove izazove za realni sektor.

Svima je jasno da bez adekvatne reakcije vlasti teško da će se bilo šta popraviti u odnosu na ovu godinu. Naprotiv.

Kriza jeste u čitavom svijetu, pa tako i kod nas, ali vrijeme je da se preduzmu oštrije mjere kako bi se njene posljedice ublažile. U suprotnom, ni budući izvještaji, analize i informacije neće pokazivati ništa bolje stanje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana