Privredne reforme

Ma­ri­na Čigoja

Dugo najavljivane reforme u Republici Srpskoj s ciljem rasterećenja privrede konačno su ugledale svjetlost dana.

Doneseno je niz izmjena zakona ili novih nacrta zakona koji bi trebalo da doprinesu poboljšanju stanja u privredi, očuvanju radnih mjesta i novom zapošljavanju. Opšta ocjena na samom početku je da je dobro što se na rasterećenju počelo raditi, ali da je to daleko od onog što se očekuje i što je potrebno da bi se privreda zaista rasteretila i značajnije osjetila pozitivne efekte tih reformi.

Najavljeno smanjenje stope doprinosa, ukidanje poreza na dividendu i ograničavanje rokova plaćanja neke su od mjera koje je Vlada preduzela. Ipak, predložena su i određena rješenja protiv kojih su privrednici digli glas. Činjenica je da će uvođenje jedinstvene stope poreza na nepokretnosti od 0,25 odsto opteretiti i privrednike, ali i građane, s obzirom na to da je u nekim opštinama ta stopa do sada bila daleko manja.

Takođe, Zakonom o izmirenju novčanih obaveza u povoljniji položaj su stavljena javna preduzeća s obzirom na to da je njima ostavljen duži rok za plaćanje, nego onima u realnom sektoru. Ipak, čini se da je najviše pometnje izazvala najava Vlade da će Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH podnijeti inicijativu za uvođenje diferencirane stope PDV-a i to na način da se opšta sa dosadašnjih 17 odsto poveća na 22 odsto, a da se uvede niža stopa od deset odsto koja bi se primjenjivala na osnovne životne namirnice, lijekove i bebi opremu.

Privrednici se oštro protive povećanju stope, jer smatraju da će to biti direktan udar na njihov džep s obzirom na to da je kupovna moć građana izuzetno niska. Istovremeno, razlog za brigu imaju i građani, jer nema sumnje da će mnogi trgovci nakon povećanja stope poskupjeti proizvode, a pitanje je da li će doći do pojeftinjenja robe za koju se uvodi niža stopa.

Imajući u vidu sva dosadašnja iskustva kada je trebalo da dođe do određenih pojeftinjenja, strah građana je sasvim opravdan i skoro je izvjesno da trgovci neće smanjiti cijene. Sigurno je da bi prije donošenja konačne odluke trebalo napraviti ozbiljne analize koje bi pokazale sve dobre strane, ali i negativne posljedice koje bi uvođenje ovih stopa moglo imati. Povećanje opšte stope PDV-a sigurno bi doprinijelo daljoj ionako niskoj kupovnoj moći stanovništva. Možda je stopa od 22 odsto za naše uslove ipak previsoka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana