Privredna infuzija

Marijana Miljić Bjelovuk

Privrednici u BiH godinama vape za pomoći koja bi koliko-toliko popravila njihov poljuljani položaj, a nadležne institucije dijele ih na kašičicu.

I za tim dijeljenjem pomoći na malo ne posežu odmah jer u ovoj zemlji ništa se ne dobija iz prve. Osim ako to nije u interesu nadležnih institucija i njihovih rukovodilaca.

U tim slučajevima sva zakonska rješenja, koja to regulišu, ekspresno ugledaju svjetlost dana.

Zakonska rješenja kojima bi se popravila krvna slika privrede i poboljšalo poslovanje preduzeća, s druge strane, obično se mjesecima, pa i godinama “vuku” od jedne do druge institucije.

To potvrđuje i donošenje propisa kojima su ukinute carine na uvoz opreme i postrojenja na mašine. Ti propisi su se pošteno kiselili čak dvije godine u institucijama, da bi tek nedavno ugledali svjetlost dana.

Pojedini privrednici nisu ni dočekali tu odluku, jer da su ih čekali, izgubili bi višemilionske poslove i time samo uprljali imidž kod poslovnih partnera i, vjerovatno, ostali bez njih u daljem poslovanju. To sebi malo ko od domaćih privrednika može da dopusti.

Zbog tog nemara nadležnih i nebrige o domaćoj privredi, firme su morale milione KM da keširaju na uvoz kupljenih mašina, a oni s druge strane, koji su mogli čekati ili ipak nisu imali izlaza, sa nestrpljenjem su dočekali ukidanje carine.

O tome svjedoči podatak da je većina njih u roku od mjesec, od kada je taj propis na snazi, pohitalo u zemlje širom svijeta i uvezlo opremu vrijednu skoro četiri miliona maraka.

Sama procedura i čekanje na ukidanje carina na uvoz mašina dovoljno govori koliko je nadležne institucije u stvari briga za domaća preduzeća i njihove probleme.

Privrednici apeluju i kucaju na sva vrata mnogobrojnih institucija, a obično ih neko čuje poslije nekoliko godina, ako i tada, jer mnoge stvari i zahtjevi godinama završavaju u kantama za otpatke.

Zbog takve prakse i (ne)rada možemo očekivati da ono što privrednici sada traže da bi olakšali poslovanje, to mogu da očekuju 2030. godine. Naravno, nikada neće dobiti sve ono što traže i što bi se moglo odraziti na pomoć privredi. Jer, riječ je o privredi, a ne interesu nadležnih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana