Privreda

Ma­ri­na Čigoja

Do kraja 2013. godine ostalo je još svega nekoliko dana. Svi, naravno, očekuju da će u godini koju ostavljaju iza sebe ostaviti i sve probleme i da će nova donijeti koliko-toliko bolje dane.

Kraj godine svakako je i prilika da se sumiraju ostvareni rezultati u proteklih 12 mjeseci, a ako je suditi prema statistikama, 2013. je u privrednom smislu bila mnogo bolja nego 2012. Neki će se složiti sa statističarima, neki ne, ali ono u čemu ćemo se svakako složiti svi, jeste da ostavljamo jednu veoma tešku godinu iza sebe.

Očekivanja u 2014. nisu mala. Privrednici očekuju nastavak pozitivnih kretanja koja su ostvarena u ovoj godini, a da bi se to postiglo neophodan je dalji rad na stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta u RS.

Situacija koju trenutno imamo daleko je od sjajne. Ogroman broj, prije svega parafiskalnih nameta na čijem smanjenju privrednici godinama insistiraju, nemogućnost naplate dugovanja, samo su neki od problema sa kojima se suočava privreda Srpske.

Najveći od tih problema svakako je nelikvidnost koja muči skoro sve privredne subjekte. Broj firmi koje su se našle u začaranom krugu dugovanja iz godine u godinu se povećavao, a velika očekivanja za rješavanje tog problema privrednici polažu u zakon o multilateralnoj kompenzaciji, koji je u nacrtu usvojen. Prebijanje dugova konačno će biti omogućeno, a ono što privrednike posebno raduje jeste to da se zakon odnosi i na javni sektor, odnosno vanbudžetske fondove koji se pojavljuju kao veliki dužnici.

Osim tog zakona, i neke druge mjere koje su planirane ekonomskom politikom Srpske za 2014., poput vraćanja neoporezivog dijela dohotka u iznosu od 200 KM, ukidanje fiskalnih kasa u malim radnjama, jednošalterski sistem registracije, sigurno će doprinijeti poboljšanju poslovne klime. Ali, tu se ne smije stati. Da bi privreda stala na noge neophodne su dalje mjere.

Naravno, ne smijemo zaboraviti ni na veliku nezaposlenost koja je takođe jedan od gorućih problema i na čijem rješavanju se odmah i bez odgađanja mora početi raditi.

Mnogo problema i mnogo očekivanja, ali ono što je sasvim sigurno jeste da će i 2014. biti godina puna izazova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana