Privreda

Ma­ri­na Čigoja

Gubici koje je ovogodišnja suša nanijela poljoprivrednicima u Republici Srpskoj i BiH mjere se stotinama miliona maraka, a problemi u poljoprivredi, bez sumnje, pokrenuće čitav ciklus negativnih pojava u ekonomiji.

S obzirom na to da su prvi u “lancu snabdijevanja” imali katastrofalnu godinu, ili bolje rečeno godine, ništa bolje neće proći ni ostali koji, u suštini, zavise od poljoprivrednika. 

Tako će osim njih, ogromne gubitke imati prerađivači koji otkupljuju domaće poljoprivredne proizvode. Mnogi od njih se već “presabiraju” i traže način da uvezu robu kako bi ispoštovali ugovorene obaveze.

Povećanje uvoza automatski će značiti i povećanje spoljnotrgovinskog deficita BiH koji je ionako ogroman. Osim toga, prerađivači ne kriju da će morati smanjiti i proizvodnju.

Ceh katastrofalne godine, na kraju će sigurno platiti i stanovnici ove zemlje koji, već izvjesno, mogu očekivati nova drastična poskupljenja.

Šta će poskupljenje većine životnih namirnica značiti za građane ove zemlje koji su i do sada jedva spajali kraj sa krajem suvišno je pričati.

S druge strane, ako se pored ovih problema, koji će neminovno dovesti do daljeg pada industrijske proizvodnje, ima u vidu i činjenica da smo u toku čitave godine nizali loše ekonomske rezultate, najave analitičara da je BiH na pragu nove recesije izgledaju sve izvjesnije i realnije.

Postavlja se pitanje šta rade naše vlasti i zbog čega se malo ozbiljnije ne pozabave ekonomskim problemima ove zemlje? Sigurno je da je lošim pokazateljima doprinijela kako kriza u evrozoni, tako i suša, na koju se realno i nije moglo mnogo uticati, ali osim toga značajan dio odgovornosti snose i predstavnici vlasti koji ne poklanjaju mnogo pažnje ovim problemima. 

Najbolji dokaz za to je činjenica da niko od predstavnika vlasti u BiH još nije izašao sa nekom konkretnom mjerom koja bi barem malo ublažila posljedice kako suše, tako i ukupne krize koja, ponovo, sve više drma BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana