Privreda zove u pomoć

Ma­ri­na Čigoja

Privreda Republike Srpske treba pomoć! Odmah i bez odgađanja! Iako se već godinama unazad toliko priča o padu privrednih pokazatelja, malo šta se radilo da to bude promijenjeno.

Možda će najnoviji podaci Privredne komore RS, koji kažu da su obaveze privrede Srpske lani dostigle nevjerovatnih 14,7 milijardi KM, da su kratkoročna potraživanja povećana za više od pola milijarde maraka, te da se dobit značajno smanjila, a gubitak povećao, konačno biti “okidač” koji će natjerati nadležne da se ozbiljnije pozabave ovim pitanjem i nađu ili barem da počnu tražiti rješenje.

Omča nelikvidnosti, koja sve više steže preduzeća, i začarani krug u kome svako svakom duguje prijete da i definitivno sruše na koljena ovo malo privrede, koja još kako-tako funkcioniše.

Ne bude li se uskoro počelo rješavati pitanje ogromnih dugovanja, taksi, raznih opterećenja, loših zakonskih rješenja sigurno je da ni u idućoj godini ne možemo očekivati ništa bolje stanje.

Više ne treba postavljati pitanje može li se i na koji način rasteretiti privreda RS, sada se mora djelovati. Prostora za to sigurno ima. Ukidanje nepotrebnih nameta, pojednostavljivanje procedura, podsticaj domaće proizvodnje i pravovremena dodjela podsticaja samo su neki od načina na koji se privredi može pomoći.

Suvišno je pominjati koliko su sva ova opterećenja nanijela štete privrednicima, ali i koliko su destimulativna za privlačenje stranih investicija. Ko će doći da ulaže u zemlju u kojoj se privrednicima svakodnevno ispostavljaju neki novi računi koje moraju da plate?

Vjerujem da će nadležni imati sluha za potrebe privrede i da će naći način da izađu u suret privrednicima. I ne samo njima. Ne treba podsjećati da je broj nezaposlenih u RS prešao 150.000, a u BiH 500.000.

Zar te cifre, uz sve probleme privrednika, nisu dovoljne da se stvari konačno pokrenu sa mrtve tačke, a privreda ponovo stavi na čvrste noge?

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana