Privreda u dubiozi

Ma­ri­na Čigoja

Loše stanje u privredi Srpske dodatno je produbljeno u prošloj godini. Skoro svi ključni pokazatelji su pogoršani. Gubitak privrede drastično je povećan, istina povećana je i dobit, ali je taj rast potpuno neutralisao ogroman skok gubitaka od čak 32,5 odsto.

I dok privrednici i brojni ekonomski stručnjaci godinama unazad upozoravaju na katastrofalno stanje u ekonomiji i na neophodnost reformi i rasterećenja, vlast na tom polju malo šta čini. Podrška, ali očigledno samo deklarativna, postoji. Bezbroj puta do sada smo čuli da se prioritet mora dati povećanju proizvodnje i zapošljavanja u privredi i bezbroj puta smo se do sada uvjerili da je prioritet uglavnom bio dat zapošljavanju u javnom sektoru. S druge strane, sav teret krize podnio je realni sektor. Povećanjem stopa doprinosa prije nekoliko godina privredi je ispostavljen račun zbog rasta plata u javnom sektoru i smanjenja priliva u budžetima. Brojni fiskalni i parafiskalni nameti na čijem ukidanju privrednici, takođe, dugo insistiraju još su tu, nisu ukinuti. Pojedini zakoni, koji su doneseni s ciljem pomoći privredi, ne sprovode se. S druge strane, politička situacija u BiH je takva da privrednicima samo odmaže. Naravno, ko bi poželio da dođe, investira ili radi sa firmama u BiH kada se političari uglavnom bave pitanjem čuvanjem svojih fotelja. Ekonomija je negdje na samom kraju njihovih interesa.

U RS posljednjih dana posebno je aktuelno pitanje solidarnog doprinosa za pomoć poplavljenima. Iako je bilo planirano da se ovaj doprinos, za koji radnici i poslodavci daju po 1,5 odsto od neto plate, plaća do kraja maja, poslanici su juče razmatrali izmjene zakona kojim se njegovo plaćanje produžava do kraja godine. S pravom privrednici ukazuju na paradoksalnu situaciju. Dok se govori o rasterećenju privrede i manjem oporezivanju rada istovremeno se produžava plaćanje tog doprinosa. S pravom se pitaju i zašto bi oni plaćali doprinos za načelnike poplavljenih opština koji ne štede novac da bi se vozili u luksuznim automobilima.

Istina, Vlada RS je nedavno usvojila set zakona čiji cilj je rasterećenje privrede. Nadajmo se da će oni ubrzo ugledati svjetlost dana i da će zaista donijeti toliko potrebno rasterećenje. U suprotnom, mogli bismo zaključiti da se privreda dobro i drži koliko se o njoj vodi računa.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana