Privreda ponovo na koljenima

Ma­ri­na Čigoja

Poplave koje su zadesile RS i BiH ostavile su u pojedinim mjestima pravu pustoš. Po mnogima najveća katastrofa koja je zadesila BiH nakon rata, odnijela je brojne ljudske živote, stotine hiljada građana ostavila na ulici, uništila privredu. Posljedice su vidljive na svakom koraku u poplavljenim mjestima.

Privreda koja je tek prošle godine počela da se oporavlja od posljedica ekonomske krize ponovo je na koljenima. Mnoga preduzeća su u nezapamćenim poplavama pretrpjela veliku štetu, u nekima je proizvodnja i potpuno obustavljena, a najteže pogođena, sasvim izvjesno, je poljoprivreda.

Zabrinjavajući je podatak Spoljnotrgovinske komore BiH da je u poplavama ugrožena čak trećina privrede ove zemlje i da će se šteta mjeriti, čak, i milijardama maraka!

Pred nadležnima je ozbiljan zadatak. Mjere za prevazilaženje stanja u kojem se privreda našla moraju što hitnije biti donesene. Jasno je da zbog nedostatka novca to neće biti moguće bez međunarodne pomoći i zbog toga bi vlasti što prije trebalo da pokušaju sa međunarodnim finansijskim institucijama da dogovore povoljne aranžmane kako bi se stanje koliko-toliko saniralo.

Naravno, značajnu ulogu mogu i treba da imaju i domaće banke, koje bi trebalo da izađu u susret kako privrednicima, tako i stanovništvu, omogućavanjem odgađanja plaćanja kreditnih obaveza, ali i nekim drugim mjerama kao što je odobravanje namjenskih kredita za ugrožene u poplavama sa nižom kamatnom stopom i dužim rokovima otplate. Ohrabruje činjenica da su i bankari izrazili spremnost da pomognu stanovništvu i privredi.

Pored toga i Vlada bi trebalo da razmisli o nekim mjerama koje su sami privrednici predložili, a koje se, između ostalog, odnose i na oslobađanje plaćanja poreza na nepokretnosti za poplavljene objekte. Naravno, uštede u budžetu moraju biti donesene i novac koji se često rasipao mora biti usmjeren u razvojne projekte, jer se privreda drugačije neće pokrenuti.

Sigurno je da privredu Srpske i BiH čekaju teški dani i da će posljedice poplava mnogi osjećati godinama. Međutim, one se, ukoliko se zaista bude željelo pomoći, mogu koliko-toliko ublažiti, a samim tim i sačuvati mnoga radna mjesta, jer nema sumnje da će, ionako veliki broj ljudi na birou, nakon ovoga biti povećan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana