Privlačenje investicija

Vedrana Kulaga Simić

Agencija za unapređenje stranih investicija (FIPA) u BiH nije uradila što se od nje očekivalo. Nije se nametnula kao ključni igrač za privlačenje stranih investicija, nije davala potrebne informacije investitorima, njeni članovi nisu bili vidljivi na sajmovima, a za sve to su dobili zajedničku nagradu "tešku" na desetine miliona maraka.

Ono što se godinama moglo čuti po skupštinskim salama i za govornicama, konačno su u jedan izvještaj "sklopili" revizori krajem prošle godine i javnosti predočili kakva institucija postoji na nivou BiH i kolika je njena "zasluga" za najniži stepen stranih investicija u regionu, koji je naravno na računu BiH.

FIPA, koja je trebalo da bude magnet za strane investicije, nije uradila skoro pa ništa, ako se izuzme trošenje novca za plate, naknade i ostale povlastice svojih štićenika.

Sve to je mnogo koštalo poreske obveznike u BiH, ali izgleda da nije bilo dovoljno bitno za nadležne da progledaju i da se zapitaju da li jedna takva institucija treba ovoj zemlji.

Treba li joj, s obzirom na ukupnu situaciju, i neko od koga će imati samo štete, a nimalo ili samo imalo koristi. Jer takav je efekat, u neku ruku, imala ova agencija.

Davala je neažurne i neprecizne podatke, odnosno moglo bi se reći više odmagala nego pomagala, nije uspjela da se nametne kao pravi posrednik između BiH i potencijalnih investitora.

Istina, kažu da su čuli za nju, ali još glasnije viču da nisu od nje imali nekakve koristi. O tome kakvu štetu mogu da naprave netačne i neprecizne informacije koje bi bile predočene investitorima, ne treba ni govoriti.

I čemu onda BiH takva agencija? Da bude samo još jedna u nizu za trošenje para iz budžeta? Takvih imamo, kao malo ko, i na izvoz, ali takve niko ne želi, pa zašto bismo i mi.

Sličan problem ima i Srbija, ali ministar privrede Srbije Saša Radulović najavio je da će već ove godine biti ugašena Agencija za privlačenje stranih investicija i promociju izvoza SEIPA. Agencija nije uradila svoj posao, odnosno nije privukla investicije i tu je stavljena tačka.

I FIPA je pokazala da nema snage za unapređenje investicija i to bio trebalo da bude jasan znak za nadležne da se zvanično zakaže sjednica sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je rad agencija, kancelarija i drugih institucija na nivou BiH, pa između ostalih i ove. Osim, ako ne misle da BiH treba agencija za nazadovanje, a ne unapređenje stranih investicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana