Privatizaciona pljačka

Marina Čigoja

Mali akcionari u Republici Srpskoj upozorili su juče, po ko zna koji put, na brojne slučajeve nezakonitih radnji koje su se dešavale tokom privatizacije na ovim prostorima. I nisu samo mali akcionari ti koji ukazuju na brojne nepravilnosti.

Do istih zaključaka došla je i Komisija za reviziju privatizacije Republike Srpske, koja je utvrdila da u 70 odsto slučajeva postoji sumnja u regularnost sprovedene privatizacije kako preduzeća, tako i banaka.

Ono što je problem u cijeloj ovoj priči, očigledno je, najblaže rečeno, nezainteresovanost nadležnih pravosudnih institucija da se ozbiljnije pozabave ovim pitanjem i da sankcionišu slučajeve kriminala, kojeg sigurno nije manjkalo u procesu privatizacije.

Javna je tajna da je preduzeća u Srpskoj kupovala određena, odabrana grupa ljudi koja je poslije kupovine namjerno gurala preduzeća u stečaj i izvlačila imovinu iz njih, a radnike ostavljala na ulici.

Postavlja se pitanje da li se uopšte smjelo dopustiti da jedan čovjek kupi deset ili dvadeset preduzeća? Šta se kasnije dešavalo sa najvećim brojem tih preduzeća davno je ispričana priča. Ali, ono što još više “bode oči” je rad pravosudnih institucija koje su u slučajevima na koje im je Komisija ukazala na kriminal utvrdile da nije bilo nezakonitosti.

Ništa bolja situacija nije ni sa krivičnim prijavama koje su podnosili mali akcionari. Naprotiv. Njihove prijave godinama skupljaju prašinu u ladicama i čekaju da se na njih zaboravi. Postavlja se pitanje šta rade pravosudne institucije i koliki je uticaj tajkuna koji su pokupovali i uništili sve što su mogli? Zbog čega ne reaguju na očigledan kriminal na koji se već godinama u RS ukazuje? Da li je grupa kriminalaca jača od čitavog pravosudnog sistema u RS?

Brojne nepravilnosti dešavale su se i prilikom prodaje preduzeća metodom specijalne licitacije gdje je utvrđeno da su cijene organizovano obarane i da su licitacije bile namještene za unaprijed dogovorene kupce i po unaprijed dogovorenoj cijeni. Ni za to niko nije odgovarao.

Krajnje je vrijeme da se kockice poslože, a oni koji su uništili preduzeća završe u zatvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana