Privatizacije i mahinacije

Goran Maunaga
Privatizacije i mahinacije

Poslije podnošenja dopunjenog konsolidovanog izvještaja o izvršenoj reviziji privatizovanog državnog kapitala u preduzećima i bankama za period od juna 2005. do maja ove godine (što bi trebalo da bude na dnevnom redu sutrašnje sjednice parlamenta Srpske), ne bi iznenadilo da uslijede odluke Vlade RS o poništavanju privatizacije u još nekim preduzećima onako kako je to nedavno urađeno u banjalučkoj Fabrici duvana.

Komisija za reviziju privatizacije državnog kapitala u preduzećima i bankama RS sačinila je dopunjeni izvještaj na 100 strana "ni po babu ni po stričevima", potpuno objektivno i realno, ne zaobilazeći i ne štedeći nikoga ko se u tom poslu ogriješio i prekršio zakone. U izvještaju se se, uglavnom, našli svi koji su bili umiješani u mahinacije oko kupovine državnog kapitala u prethodno smišljeno urušenim firmama. Dalje odluke su, naravno, na poslanicima Narodne skupštine, ali teško je prognozirati dalja dešavanja u vezi sa konsolidovanim izvještajem Komisije za reviziju.

S druge strane, Komisija je već podnijela izvještaje nadležnim tužilaštvima za više od 80 privatizovanih firmi i vlasnika većinskih paketa akcija u istim. Neki od tih predmeta već su vraćeni jer su sudovi zaključili da su "licitacije obavljene u skladu sa zakonom", dok su neki zadržani i još su u fazi procesuiranja.

Ali mnoge stvari tu su i dalje nejasne i dugo će ostati takve. Naime, Komisija je izvještaje za 49 preduzeća u kojima je prodat državni kapital metodom specijalne licitacije dostavila tužilaštvima. Riječ je o 24 preduzeća koja su prodata po cijeni većoj od 300.000 KM i o 25 preduzeća koja su prodata po cijeni manjoj od 300.000 KM. O fazi u kojoj se nalaze ti predmeti ne zna se mnogo.

Specijalna licitacija uspostavljena je pravilima Direkcije za privatizaciju, a u Komisiji tvrde da je to najkontroverzniji način prodaje državnog kapitala sa najviše sumnji u regularnost postupka. Tom metodom prodaje postignuta prodajna cijena u odnosu na početnu iznosi samo 36 odsto. Ali i pored svega toga, u Komisiji navode da je sud utvrdio da su specijalne licitacije obavljene u skladu sa zakonom. Zato bi trebalo formirati i Komisiju za reviziju takvih sudskih odluka. Zato bi na sutrašnjoj sjednici NSRS poslanici trebalo da traže pojašnjenje stručnjaka iz pravosuđa o tome kako mogu biti u skladu sa zakonom licitacije, poput one za firmu "Metalno" iz Zvornika, u čijoj dokumentaciji postoji dokaz, pisano uputstvo o načinu obaranja vrijednosti državnog kapitala na minimalne cijene za koje su te firme na kraju i kupljene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana