Privatizacija

Marina Čigoja
Privatizacija

Da je kriminala i lopovluka bilo u do sada sprovedenoj privatizaciji u Republici Srpskoj, odavno je jasno svima. A da je tako, najbolje svjedoči podatak Komisije za reviziju privatizacije RS koja je utvrdila da u 70 odsto slučajeva sprovedene privatizacije u Srpskoj postoji sumnja u njenu regularnost.

Zbog čega su ove sumnje ostale samo sumnje i zbog čega niko nije odgovarao za počinjeni kriminal, najbolje je da pitamo nadležne u pravosudnim institucijama RS. Nevjerovatan je podatak da je Komisija za reviziju privatizacije u 72 slučaja utvrdila da su postojale nezakonitosti, a da je u sva 72 slučaja Vrhovni sud RS presudio da nije bilo nezakonitosti!!! Pa zar je moguće da neko, kome je data nimalo neozbiljna i jednostavna obaveza da izvrši reviziju privatizacije, pogriješi čak 72 puta?!

No, ovakvim mišljenjem Vrhovnog suda stavljena je tačka na cjelokupan rad Komisije i nezakonitosti koje su utvrdili, i za koje, očigledno, niko neće odgovarati.

Nameće se pitanje kako je bilo moguće da pojedinci u toku privatizacije kupe i po 20 i 30 preduzeća i da u tome niko ne vidi čak ni pokušaj malverzacije? Kako objasniti stanje u brojnim privatizovanim preduzećima koja su danas u stečaju, bez imovine, a radnici na ulici, ako je u toku privatizacije sve bilo legalno? Na ta pitanja još uvijek niko nije dao odgovor.

Komisija je utvrdila da su oni koji su kupili više preduzeća ili formirali nova, ili su iz ovih preduzeća isisali imovinu. Na stranu što su preduzeća kupovana za siću na namještenim licitacijama ili preko Direkcije vaučerima stare devizne štednje.

Sličan je slučaj i sa bankama, koje su rasprodate za jedan evro, a Republika Srpska ostala bez veoma važne poluge stabilnosti - bankarskog sektora, koji može i treba da vuče cijelu privredu. Danas su sve banke u rukama stranaca, a jedini posao kojim se bave je kreditiranje ili moderno zelenašenje. Razvoj ih ne zanima, samo vlastiti interes, što je logično jer ovo nije njihova zemlja.

Ali "reformisano" pravosuđe je presudilo. Nigdje nije bilo nezakonitosti. Prva akumulacija kapitala tajkuna prošla je tako bez sankcija za barem jednog od njih. I naravno za one koji su im omogućili lopovsku privatizaciju.

Drugo je pitanje koliko je Komisija za reviziju novca iz budžeta potrošila, a da nije uspjela da uradi ništa konkretno. Naravno, kada se tome doda novac koji su potrošile sudije, opet iz budžeta, propast je vidljiva golim okom.

Bez šale na stranu i ova revizija i ovaj primjer govore do koje mjere je korumpirano društvo u kojem živimo. I dokazuju da oni koji su "klepili" milion nemaju čega da se plaše. Jer i sudije imaju svoju cijenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana