Privatizacija

Marina Čigoja

Privatizacija u Srpskoj, kako stvari stoje, završena je priča. Najbolji dokaz za to je da je u prošloj godini privatizovano samo jedno preduzeće, a ništa bolja situacija nije bila ni u posljednjih nekoliko godina.

Jasno je da preduzeća koja se nude na prodaju nisu atraktivna i da je to sigurno jedan od glavnih razloga za potpuno odsustvo interesovanja za njihovu kupovinu. Naravno, sigurno je da je značajnu ulogu odigrala i kriza, koja je dodatno udaljila potencijalne investitore od ovih prostora, kao i  uspostavljene vlasničke strukture u neprivatizovanim preduzećima koje nisu spremne za kupovinu akcija po ponuđenim cijenama.

S obzirom na to da su ova preduzeća u ponudi za privatizaciju već duže vrijeme, teško je očekivati da će ona i u narednom periodu biti prodata.

S druge strane, pitanje privatizacije u Srpskoj, kao u ostalom i u čitavoj BiH, već godinama privlači pažnju, prije svega radnika i malih akcionara koji su u procesu privatizacije ostali i bez posla i bez akcija.

Privatizacija u Srpskoj veoma je loše sprovedena. Otkrivene su brojne afere i malverzacije. Većina preduzeća koja su privatizovana su uništena, radnici su uglavnom ostajali na ulici, a imovina preduzeća koja su nekada bila giganti je prodavana, nakon čega su ostajale samo ljušture.

Sasvim sigurno možemo reći da je privatizacija u Srpskoj imala mnogo više loših, nego svijetlih primjera i da su očekivani rezultati od procesa privatizacije, odnosno nastavak proizvodnje i zapošljavanje radnika, izostali.

Podatak da je čak 70 odsto privatizacije sumnjivo sprovedeno dovoljno govori o tome.

Planom privatizacije Investiciono-razvojne banke RS u ovoj godini, između ostalih, predviđena je i privatizacija nekoliko strateških preduzeća. S obzirom na to da smo u ovu godinu duboko zagazili, a da preduzeća još nisu privatizovana, teško je očekivati da će i u 2014. biti nešto drugačiji epilog u odnosu na 2013. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana