Privatizacija

Marina Čigoja

Zaista nevjerovatno zvuči podatak da je utvrđena sumnja u regularnost privatizacije u tolikom broju slučajeva, a da nadležne institucije ni u jednom slučaju nisu imale dovoljno dokaza da utvrde nezakonitosti. Naravno da se postavlja pitanje rada pravosuđa u ovim slučajevima

Iako se godinama unazad priča o kriminalnoj privatizaciji u Republici Srpskoj, iako su mnogi, od radnika do Komisije za reviziju privatizacije RS, ukazivali na brojne nezakonitosti prilikom prodaje državnog kapitala, konkretni potezi pravosuđa do danas su izostali.

Još niko nije odgovarao za očigledne nezakonitosti i kriminal prilikom rasprodaje preduzeća.

Svima koji samo prođu pored velikih firmi koje su nekada zapošljavale stotine radnika, a koje danas propadaju, jasno je o čemu je ovdje riječ. Jasno je da su se fabrike za pravu "siću" kupovale zbog njihove imovine, mašina i atraktivnih lokacija i da je velika većina onih koji su ih kupovali to činila najmanje zbog nastavljanja i proširenja proizvodnje. Jasno je svima, osim izgleda pravosudnim institucijama, kojima uvijek nedostaje dokaza.

Mali akcionari u Republici Srpskoj, poslije brojnih upozorenja na nezakonitosti u privatizaciji i na uništavanje ovo malo privrede RS, konačno su povukli i neke konkretne poteze. Presavili su tabak i podnijeli krivičnu prijavu protiv prnjavorskog biznismena Petra Dušanića, koji je, kako kažu, uništio više od 20 preduzeća širom Srpske.

Tužilaštva su sada na potezu. Da li će uspjeti dokazati da je Dušanić počinio sve ono za što ga mali akcionari optužuju trebalo bi da bude poznato u vrlo kratkom periodu. Akcionari su sudu i tužilaštvima ostavili mjesec da podignu optužnicu protiv onih koji su se bogatili na račun radnika. U suprotnom najavljuju i druge mjere, odlučni da se ovo pitanje konačno riješi.

Naravno, nije Dušanić jedini koji je kupovao preduzeća u RS u procesu privatizacije. Mnogo je onih koji bi takođe imali šta da kažu o svojim "poslovnim poduhvatima". Da je tako najbolje svjedoči podatak Komisije za reviziju privatizacije RS, koja je utvrdila da u 70 odsto slučajeva postoji sumnja u regularnost sprovedene privatizacije.

Zaista nevjerovatno zvuči podatak da je utvrđena sumnja u regularnost privatizacije u tolikom broju slučajeva, a da nadležne institucije ni u jednom slučaju nisu imale dovoljno dokaza da utvrde nezakonitosti. Naravno da se postavlja pitanje rada pravosuđa u ovim slučajevima.

Činjenica je da je privatizacija u Srpskoj bila jako loša, preduzeća su masovno propadala, pojedinci su se bogatili, velika većina radnika ostala je na ulici. Zbog svega toga pravosuđe bi trebalo ozbiljnije da se pozabavi ovim pitanjem i koliko-toliko popravi štetu koja je sigurno učinjena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana