Privatizacija vojske

Miroslav Filipović
Privatizacija vojske

Odlukom da produži profesionalnu vojnu službu za 1.451 vojnika, među kojima je čak 913 Bošnjaka, za tri i po mjeseca, i to mimo saglasnosti Predsjedništva BiH i Parlamenta BiH, ministar odbrane BiH Selmo Cikotić nastavio je sa procesom "privatizacije institucija BiH" koji su već davno započeli bošnjački kadrovi.

Poslije stavljanja Predsjedništva BiH i Ministarstva inostranih poslova BiH u odbranu Ejupa Ganića, osobe osumnjičene za ratni zločin, bošnjačka nezasita i neracionalna politika sada nastoji da pod svoju apsolutnu kontrolu stavi i najvažniji resor – vojsku.

Ovaj samovoljni potez Ministarstva odbrane BiH koštaće zemlju pet miliona maraka, iako nije urađena stručna analiza opravdanosti ove odluke.

Cilj sarajevske politike je očigledno da Bošnjaci potpuno "preuzmu" Oružane snage BiH i da iz njih protjeraju Srbe.

Ovom odlukom, kojom je prekršen princip o ravnopravnoj nacionalnoj zastupljenosti, sigurno su nagrađene i ratne zasluge brojnih pripadnika Armije RBiH koji su sada u sastavu OS BiH, a kojima je produžena vojna služba.

Dodamo li ovome informaciju da je Cikotić za pojedine službenike Ministarstva odbrane BiH i pripadnike OS BiH odobravao i do 1.800 maraka za njihova službena putovanja, nije teško zaključiti da se bošnjački kadrovi u institucijama BiH ponašaju kao da je institucionalni okvir ove zemlje njihovo privatno vlasništvo.

O kakvom drskom potezu je riječ pokazuje i činjenica da je odlukom MO BiH prekršena i zakonska odredba prema kojoj se služba ne može produžiti vojnicima starijim od 35 godina, a ovim aktom služba je produžena za 209 vojnika koji su stariji od 40 godina. Riječ je o 102 Bošnjaka i 107 Hrvata. Nijednom Srbinu pripadniku OS BiH koji je stariji od 35 godina ovom odlukom nije produžena služba.

Podsjetimo se revizorskih i izvještaja Komisije za finansije i budžet Parlamenta BiH u kojem se navodi da je MO BiH institucija u čijem poslovanju se konstantno uočavaju brojni propusti u vezi sa finansijskim poslovanjem, uzrokovani nedostatkom efikasnih internih kontrola i kršenjem Zakona o javnim nabavkama. Poslije svega, neophodno je pitanje – ko, u stvari, razgrađuje institucionalni i ustavni sistem zemlje?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana