Pristojnost ili udar po džepu

Vedrana Kulaga Simić

Izabrani i imenovani predstavnici u javnom i društvenom životu ne samo Republike Srpske, već i BiH, trebalo bi da svaki put dobro odmjere prije nego što nešto kažu, ali je činjenica da smo se od mnogih naslušali svega i svačega.

To što je neko političar i što se bori za neke svoje ideje i vizije ne znači da može biti, kako se kaže, kočijaš i da se tako izražava ne birajući riječi.

Narodna skupština RS je sve bliže ka tome da usvoji kodeks ponašanja poslanika koji se očekuje već godinama. Mnogi su mjesecima unazad govorili da je potrebno jasno definisati šta poslanik sebi može dozvoliti kada uđe u parlamentarnu salu, a šta ne. Šta i na koji način može da kaže, a čega da se maksimalno suzdržava da ne bi bio okarakterisan kao nekulturan, bahat, bezobrazan...

Odlika dobrog političara je njegova kultura, način na koji se izražava, njegovo držanje i uopšte pojava, ali mnogi sve to zaborave kada ih u borbu povedu njihovi politički ciljevi, lični interesi i animoziteti, i tada, mahom i nažalost, i ona neka nepisana pravila prestaju da postoje.

Isuviše često u skupštinskoj sali su se mogle čuti riječi i rečenice upućene sa jedne strane na drugu koje nisu ni za jedno drugo mjesto, a kamoli za skupštinu.

Svako ima pravo da brani interese onih građana koji su ih i izabrali na izborima i time im dali i te kako dobre plate za ovo podneblje. Isto tako, niko ne može narodnim tribunima zabraniti da brane ideje i ideale za koje oni smatraju da su ispravni, poteze koje vode tim ciljevima, ali na jezik treba da paze, jer to je osnovna pristojnost i kultura. Kultura koju, prije svega, svako treba da nosi iz kuće, ali ne može ostati nekažnjeno kada im "izleti" jedna, dvije ili više riječi kojima nikada nije bilo mjesto u parlamentu. Sjednice nisu, niti smiju da budu neka vrsta rijalitija, na šta, nažalost, pojedince u neku ruku podsjećaju direktni prenosi zasjedanja.

Odlika pravog političara jeste da protivniku na kulturan, a ne bezočan način "spusti", a ne da se spušta na niske grane kao i onaj koji je počeo igru. Posebno ne u parlamentu gdje svako mora da pokaže dobro vaspitanje, manire, ponašanje, kao i da riječima, stavovima i postupanjem ima poštovanja prema onima koji su ih izabrali, ali i prema jednoj tako važnoj instituciji kao što je Narodna skupština.

Postoji bezbroj razloga zbog čega je parlamentu RS potreban famozni kodeks ponašanja poslanika, koji godinama već čeka bolje dane, ali je još važnije da ono što je tamo napisano ne bude mrtvo slovo na papiru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana