Prisluškivanje

Goran Maunaga

Bilo bi zaista iznenađujuće da je bilo koja nadležna služba u BiH znala da NSA i BND godinama prisluškuju nekoliko linkova u ovoj zemlji, a baš bi zapanjujuće bilo da je, čak i u slučaju da su te službe to i otkrile, nešto i preduzeto.

Znajući unutrašnju situaciju u BiH u oblasti prisluškivanja, koje je nekažnjivo čak i kad bude otkriveno da je nezakonito, bilo koja svjetska služba koja ima opremu za taj posao može to, u svakom slučaju, da radi mirno i neometano.

Ovog puta cilj te tajne operacije kodnog naziva "Eikonal" bilo je analiziranje sadržaja telefonskih razgovora civilnog stanovništva zbog opasnosti od terorizma, ali niko ne može da garantuje da na isti način nisu prisluškivani i visokopozicionirani političari i funkcioneri vlasti.  

Na isti način Amerikanci i BND špijunirali su ukupno 64 zemlje koje za to nisu znale sve dok o tome nije progovorio poslanik u austrijskom parlamentu, pa kako da onda za to zna BiH, u kojoj je ta oblast kriminalizovan prostor.

Zvanično, sve to je pravno uređeno, ali smo se do sada uvjerili da je to obična formalnost jer u oblasti prisluškivanja nije primijenjena čak ni kontrola procedure.

Postoji u Parlamentu BiH Komisija za kontrolu nad radom OBA, čak na papiru stoji i da je kontrolom obuhvaćena i izvršna vlast BiH postojanjem Obavještajno-bezbjednosno-savjetodavne službe pri Savjetu ministara, te Izvršnog obavještajnog komiteta, ali do sada je nepoznato da su ta tijela rasvijetlila ijednu od nekoliko špijunskih afera u BiH.

Ne, to su učinili mediji, koji su, za sada, jedina prava kontrola te oblasti, ali ni oni nisu svemogući.

U tim aferama svi akteri su bili poznati, ali istrage nisu dobile epilog. Pa su oni, umjesto da odgovaraju za to, i danas u vrhu službi bezbjednosti BiH. Gdje i dalje neometano i nezakonito prisluškuju.

Kad je u pitanju kontraobavještajna zaštita državnih zvaničnika, sve službe u zemljama regiona dužne su da na prvom mjestu štite njih, ali budžetske, tehničke i kadrovske mogućnosti tih zemalja su male da bi bile zaštićene od  najmoćnijeg svjetskog obavještajno-bezbjednosnog sistema.

Zato bi, tim prije, a BiH pogotovo, trebalo da tu sivu zonu   zakonski ureduju bar na unutrašnjem planu.++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana